Od danas registraciju vozila obavite na jednom mjestu

U Centru za vozila hrvatske danas je održana konferencija za medije na kojoj je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio novine oko registracije vozila. Naime, od danas, stanice za tehničke preglede postaju mjesto gdje se obavljaju svi poslovi oko registracija vozila.

Ministar unutarnjih poslova je rekao da s ovom izmjenama unaprjeđujemo daljnju digitalizaciju sustava upravnih poslova Ministarstva unutarnjih poslova.

- Od danas građani će registraciju vozila moći obaviti na jednom mjestu u stanicama za tehnički pregled vozila. Ne moraju više dolaziti na šalter u policijsku upravu ili postaju čime smo cijelu proceduru pojednostavili i olakšali postupak registracije vozila našim građanima. S jedne strane smanjili smo gužve, a s druge rasteretili naše službenike – rekao je ministar.

U studenom ove godine na snagu su stupile izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a od jučer je na snazi Pravilnik o registraciji i označavanju vozila.  

Godišnje se u Hrvatskoj obavi oko 140 tisuća prvih registracija vozila, oko 290 tisuća promjena vlasništva te 250 tisuća zamjena prometnih dozvola radi popunjenosti.

Upravo se kod ovih postupaka ostvaruju najveće financijske i vremenske uštede i Ministarstvu, ali prije svega građanima – istaknuo je ministar Božinović.
 

Prva registracija
 

Za nova vozila više nema obveze tehničkog pregleda. Dovoljno je sa dokumentacijom (račun, izjava o sukladnosti vozila i punomoći ako ne pristupa vlasnik vozila) doći u stanicu za tehnički pregled gdje se obavlja cijeli postupak registracije. Tu su najveće uštede, jer nova vozila više ne moraju prolaziti tehnički pregled, pa je prva registracija osobnog vozila jeftinija za 252,56 kuna (202,05 kuna + PDV).
 

Promjena vlasništva
 

Pojednostavljena je promjena vlasništva. Više nije potrebno kupoprodajni ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika već novi vlasnik sa ugovorom i prometnom dozvolom u stanici za tehnički pregled dovršava proceduru promjenu vlasništva. Umjesto dosadašnjeg poreza na stjecanje od 5 posto, sada se plaća upravna pristojba koja je upola manja i može se platiti u stanicama za tehnički pregled gdje se ostvaruje značajna ušteda. Ukinute se i neke administrativne radnje te se ostvaruje još dodatnih 100 kuna uštede.

Zamjenu prometne dozvole zbog popunjenosti

Zamjenu prometne dozvole zbog popunjenosti građani će obaviti u stanicama za tehničke preglede i više neće morati odlaziti u nadležnu policijsku upravu ili postaju. Time se smanjuje administracija, a ušteda je oko 40 kuna.

Produženje važenja prometne dozvole

Kod produženje važenja prometne dozvole  procedura i cijena se ne mijenja te ona iznosi 92,24 kuna.
 

Ostale novine
 

Ministar unutarnjih poslova predstavio je još neke novine koji se odnose na registraciju vozila.

Uveden je novi izgled obrasca prometne dozvole na koju je dodan grb Republike Hrvatske. Izašli smo u susret motociklistima što je bio njihov zahtjev godinama te je promijenjen obrazac registarskih pločica za motocikle i četverocikle koji smanjuje dimenzije sa 200x200 mm na 180x180 mm, a primjenjivat će se od 20. svibnja – rekao je ministar.

Prvu registraciju vozila sada je moguće obaviti u stanici za tehnički pregled koja nije u registracijskom području u kojem vlasnik ima prebivalište, boravište ili sjedište. Ali registarske pločice moraju imati oznaku registracijskog područja u kojem je prebivalište, boravište ili sjedište vlasnika vozila.

Novost je i da je ukinuto plaćanje 1.000 kuna kaucije za izvozne pločice, što se vraćalo građanima nakon povrata izvoznih pločica.

Evidencije o registriranim i označenim vozilima ostaju u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, a djelatnici stanica za tehničke preglede imat će u njih uvid. 

Ministar Davor Božinović je istaknuo kako je ovim izmjena izvršena važna reforma državna uprave u smislu olakšavanja građanima da ostvare svoje usluge brže, jednostavnije i da ih to ne košta više, odnosno čak je u nekim segmentima i jeftinije.

- Ministarstvo unutarnjih poslova kao i cijela Vlada RH nastavlja dalje s reformskim potezima u smislu pojednostavljenja – rekao je ministar unutarnjih poslova i podsjetio kako se od jučer zahtjev za putovnicu može podnijeti elektroničkim putem preko sustava e-Građani. Od rujna prošle godine građani i vozačku dozvolu, osim na šalterima, mogu ishoditi na isti način elektronički.

Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske je izjavio kako se od jutros od 6 sati u svih 159 stanica za tehničke preglede vozila obavljaju svi registracijski poslovi te je prije podne obavljeno više od dvije tisuće takvih poslova.

Prezentaciju preuzmite ovdje.

Izvor: Ministarstvo unutarnjih poslova 



Pisane vijesti | Davor Božinović