Plenković: Nema nedodirljivih u borbi protiv korupcije, stranačka pripadnost ne zanima ni DORH, ni policiju, ni mene

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da beskompromisna borba protiv korupcije znači neovisno, nepristrano i zakonito postupanje svih tijela poput DORH-a, USKOK-a i policije. "Nema nedodirljivih. Stranačka pripadnost, ime i prezime, dužnost ne zanima niti DORH niti policiju niti USKOK, a niti mene u konačnici. Za svakog onog za kojeg postoji osnovana sumnja da se bavi određenim koruptivnim radnjama, taj mora odgovarati", istaknuo je.

Po završetku 11. sastanka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama, predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije rezimirao je zaključke sastanka.
 
Posebno značajnim istaknuo je uručenje 66 ugovora u vrijednosti gotovo 440 milijuna kuna, koje je održano nakon sastanka.
 
Također, izdvojio je i potpisivanje Dodatka II Razvojnom sporazumu za Slavoniju, Baranju i Srijem koji definira brojne projekte za pet slavonskih županija ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna.
 
Istaknuo je da je dosada, kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, ukupno dogovoreno preko 16,5 milijardi kuna projekata od 18,5 milijardi alociranih kuna, što iznosi 88 posto, dok je istovremeno isplaćeno preko 6  milijardi kuna.
 
"To je, od našeg zadnjeg sastanka u Vukovaru, povećanje za više od 5 milijardi ugovorenih, a više od 2 milijarde kuna isplaćenih za brojne projekte. Ovaj projekt donosi rezultate", poručio je premijer Plenković podsjetivši da je četiri od pet slavonskih županija bilo na začelju po razvijenosti prije četiri godine.
 
"Angažirano ćemo nastaviti provoditi ovaj projekt, i kroz korištenje sredstava iz iduće financijske perspektive, iz nacionalnih omotnica i naravno iz instrumenta EU iduće generacije", istaknuo je premijer Plenković.
 
Izrazio je zadovoljstvo i zbog početka radova na rekonstrukciji Trga Franje Tuđmana u Našicama, vrijednih 100 milijuna kuna, od čega je 75 posto bespovratnih sredstava, koji će Našice dodatno afirmirati i u kontekstu vrijedne kulturne baštine.
 
Svatko tko se bavi koruptivnim radnjama mora odgovarati
 
Odgovarao je potom i na pitanja novinara o drugim aktualnim političkim temama. Na upit se osvrnuo na nove informacije koje u medijima izlaze vezane uz aferu Janaf.
 
Premijer Plenković ponovio je ta na cijeli daj proces gleda jednako kao što je na takve slučajeve gledao i u prvom mandatu, a to je beskompromisna borba protiv korupcije.
 
"Neovisno, nepristrano i zakonito postupanje svih tijela poput DORH-a, USKOK-a i policije. Očekujem da se to sve skupa rasvijetli i očekujem, isto tako, s obzirom na niz upita koji postoje u javnom prostoru, da i DORH da određena pojašnjenja. Mislim da bi to svima olakšalo razumijevanje cijeloga procesa", rekao je premijer.
 
"Nema nedodirljivih. Stranačka pripadnost, ime i prezime, dužnost ne zanima niti DORH niti policiju niti USKOK, a niti mene u konačnici. Za svakog onog za kojeg postoji osnovana sumnja da se bavi određenim koruptivnim radnjama, taj mora odgovarati", poručio je pojašnjavajući što znači beskompromisna borba protiv korupcije.
 
Dodao je da ta cijela saga proteklih nekoliko tjedana pokazuje da to izgleda nisu svi dobro razumjeli te da će s vremenom razumjeti. 
 
Naglasio je da je parlamentarna većina vrlo stabilna.
 
Što se tiče inicijativa koje su se pojavile u javnosti vezane uz opoziv predsjednika Republike, kazao je da se radi o hipotetskim tezama koje trenutno postoje u eteru.
 
Osvrnuo se na kraju i na medijske napise o zastupniku Mati Čičku kazavši da on sve to do najsitnijeg detalja mora sam pojasniti javnosti.
 

Stranica | Andrej Plenković