Anušić ispratio 13. vojni kontingent u Poljsku

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/23 siječanj/Anušić 23.01..jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić ispratio je danas u bjelovarskoj vojarni Bilogora 13. kontingent Oružanih snaga Republike Hrvatske (HRVCON) na misiju ojačanja prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj.

U sastavu 13. HRVCON-a ukupno je 69 pripadnika Hrvatske vojske, uključujući i šest žena, a uz ministra Anušića ispraćaju je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj.
 
Anušić je poručio vojnicima kako je uvjeren da će svoje zadatke obavljati uspješno, te da im je ovo prilika za razmjenu znanja, iskustva i vještina s najboljim vojskama svijeta.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je da će se kao ministar i dalje zalagati za poboljšanje materijalnih i drugih prava vojnika.
 
Što se tiče ponovnog uvođenja vojnog roka, napomenuo je kako ta tema ne smije biti meta političkih prepucavanja, već se mora postići politički konsenzus.
 
Zadaće Borbene grupe u Poljskoj odnose se na razvoj borbene spremnosti i jačanje interoperabilnosti kroz obuku i vježbe, kontinuirano poboljšavanje planove uporabe i  obrambeno planiranje, te integriranje u poljske obrambene planove.
 
Uz pripadnike hrvatskih oružanih snaga, u Borbenoj grupi sudjeluju oružane snage SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Rumunjske, a spomenuta grupa ojačava 15. mehaniziranu brigadu oružanih snaga Republike Poljske, zemlje domaćina.
 
Pripadnici 13. HRVCON-a će tijekom idućih sedam mjeseci, koliko traje njihova misija, biti razmješteni u vojarni u blizini grada Orzysz i u NATO-vom Zapovjedništvu multinacionalnog korpusa Sjeveroistok u Szczecinu.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti