Anušić za HTV: Vlada nije dopustila gubitak borbene komponente HRZ-a

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/11 prosinac/Anušić Dnevnik HRT.jpg

Bez čovjeka i bez kvalitetnog pripadnika OSRH, koji je zadovoljan i motiviran, ne možete imati jaku i snažnu vojsku, rekao je za središnji Dnevnik HRT-a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić. Istaknuo je važnost nabave nove vojne tehnike poput višenamjenskog aviona Rafale i borbenog vozila Bradley, ali i ulaganja u ljudske potencijale OSRH.

Osvrnuo se na nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale te podsjetio da MiG-ovima 21 uskoro istječe resurs. Prije je rekao da prvi Rafalei u Hrvatsku stižu na proljeće 2024. godine.
 
"Dobivamo sposobnosti koje se očituju u zadržavanju borbene komponente HRZ-a. Čuvat će naše nebo, čuvati sigurnost Hrvatske i hrvatskog naroda. Moramo biti svjesni da su MiG-ovi koje smo dosad koristili na rubu iskoristivosti i neće više biti operativni. Rafalei su nešto što će to svakako opet vratiti u fazu kakva treba biti, a to je da možemo čuvati svoj zračni prostor", rekao je.
 
Istaknuo je da bi gubitak borbene komponente HRZ-a bila velika opasnost te dodao da se to nikad ne smije dopustiti.
 
"To je bila velika opasnost i nikad se ne smije dozvoliti, niti je hrvatska Vlada to dozvolila. Da smo izgubili sposobnost čuvanja zračnog prostora, sustav, infrastrukturu, pilote i inženjere - jako teško bi bilo da se vrate i da ponovno imamo zračne snage", upozorio je.
 
Hrvatska kao centar za servis Bradleyja u JI Europi
 
Ministar je pojasnio što Hrvatska dobiva nabavom borbenog vozila Bradley. Rekao je da imamo kružnu ekonomiju te da je tendencija da Đuro Đaković postane centar jugoistočne Europe za Bradleyje.
 
"Rekao bih da dobivamo ozbiljnu vojnu mehanizaciju koju će koristiti HV. Napravili smo s Bradleyjima kružnu ekonomiju. Bradleyji se dovršavaju u "Đuri Đakoviću, Specijalnim vozilima", ali ne samo Bradleyji koji su sada stigli, nego je tendencija da Đuro Đaković Specijalna vozila postanu centar jugoistočne Europe upravo za Bradleyje", kazao je.
 
Otkrio je kako su češki vlasnici zadovoljni prijedlogom jer žele širiti posao.
 
"Razgovarali smo s predstavnicima korporacije. Oni žele širiti svoj posao, ne samo na Bradleyje nego i na druge strane koje se tiču naoružanja", dodao je.
 
Bez motiviranog vojnika nema jake i snažne vojske
 
Anušić je istaknuo važnost ulaganja u ljudske potencijale Oružanih snaga te dodao da bez motiviranog vojnika ne možemo imati snažnu vojsku.
 
"Ulaganja gledam ovako - bez čovjeka i bez kvalitetnog pripadnika OSRH - koji su zadovoljni i motivirani, ne možete imati jaku i snažnu vojsku", rekao je te dodao da je MORH već sada započeo s određenim aktivnostima.
 
Ustvrdio je kako je nabava nove opreme i tehnike samo jedan dio sustava, ali bez motiviranih vojnika koji će koristiti tu tehniku, nismo puno napravili.
 
Podizanje dobne granice za odlazak iz OSRH
 
Ministar je objasnio da se podizanjem granice za odlazak iz OSRH vojnicima omogućava ostvarivanje prava za odlazak u mirovinu.
 
"Dovoljno je reći da odlaskom s navršenih 45. godine života taj vojnik odlazi na ulicu. Ako je kasnije došao u OSRH ne ostvaruje ni minimalna prava za ostvarivanje svoje mirovine. Kada se mladi čovjek odlučuje se vojnu karijeru - razmišlja i o tome", ocijenio je Anušić i naglasio da se ovom odlukom omogućuje da oni koji izlaze iz Oružanih snaga odlaze u mirovinu, a ne na Zavod za zapošljavanje.
 
Izvor: HTV / Vlada


Pisane vijesti | Obrana i vojska