Ispunili smo strateška obećanja u obrambenoj i sigurnosnoj domeni

  • Slika /Vijesti/2018/05 svibanj/28 svibnja/IMG_3243.JPG

Predsjednik Vlade danas je sudjelovao na Svečanoj akademiji u povodu Dana oružanih snaga Republike Hrvatske u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
 

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Na početku govora, predsjednik Vlade pozdravio je prisutne, a posebno sve udruge branitelja iz Domovinskog rata i obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te čestitao Dan oružanih snaga, Dan Hrvatske kopnene vojske i 27. obljetnicu formiranja Hrvatske vojske.

Pozdravio je i hrvatske vojnike „koji su ponosni sudionici brojnih međunarodnih misija u kojima Oružane snage Republike Hrvatske u ovom trenutku participiraju, bilo da je riječ o Ujedinjenim narodima, Sjevernoatlantskom savezu ili drugim koalicijama diljem svijeta“.

„Mnogi od vas su prije 27 godina sudjelovali na postrojavanju prve postrojbe Zbora narodne garde pred prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i hrvatskim građanima“, nastavio je predsjednik Vlade, istaknuvši da su tada poslali poruku snage, nade i uporišta za jačanje obrambenih sposobnosti Republike Hrvatske u najtežim vremenima.

„Hrvatski branitelji dali su nemjerljiv doprinos za slobodu i samostalnost hrvatske države. To jedinstveno vrijeme oslobađanja hrvatskoga teritorija, vrijeme operacija Bljesak i Oluja, ali i drugih operacija hrvatske vojske i policije stvorilo je preduvjete za naš gospodarski razvoj, demokraciju i razvoj naših institucija. Državnička mudrost predsjednika Tuđmana i diplomatske vještine omogućile su nam da mirnom reintegracijom hrvatskoga Podunavlja stvorimo pretpostavke za suživot, pomirbu i za dugoročni mir. Sve su to ogromna postignuća na kojima danas gradimo Hrvatsku vojsku i Oružane snage.“

Predsjednik Vlade istaknuo je i da su ispunjena sva strateška obećanja kada je riječ o politici Vlade u obrambenoj i sigurnosnoj domeni:

„Donijeli smo novu Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, više puta povećali izdvajanja u državnom proračunu za obranu, ulažemo u kvalitetu života hrvatskoga vojnika, u opremu i modernizaciju i podizanje standarda života svih vas koji svakoga dana predano radite na zaštiti nacionalnih interesa Republike Hrvatske. To radimo uvjereni da je to najbolji put da ojačamo našu sigurnost, ali i naš međunarodni položaj.“

Također, predsjednik Vlade nabrojao je projekte koji su u tijeku, a to su izgradnja nove vojarne u Vukovaru, rekonstrukcija glavnog podatkovnog središta na Hrvatskom vojnom učilištu, rekonstrukcija i sanacija vojarni u Sinju, Kninu, Velikoj Buni, Karlovcu, Požegi, Gospiću, Vinkovcima, Rakitju, Zemuniku i Splitu te opremanje vojarni u Petrinji, Vukovaru, Zemuniku, na Plesu i vojarne Croatia. „To su dokazi da aktivnost Vlade nije deklaratorna, nije retorička, nego je vrlo konkretna i operativna“, istaknuo je predsjednik Vlade i dodao da zbog toga svi zajedno moramo nastaviti tim putem koji u središte hrvatske obrambene politike stavlja hrvatskog vojnika.
 
Predsjednik Vlade spomenuo je i stratešku odluku o nabavi višenamjenskih borbenih aviona. Kazao je da ona dugoročno mijenja karakter i snagu hrvatske vojske, stvara respekt prema obrambenim sposobnostima hrvatske države i dugoročno omogućuje da budemo ne samo važan akter na jugoistoku Europe nego još konstruktivniji i pouzdaniji saveznik u okviru Sjevernoatlantskog saveza i partner u okviru EU. „Hrvatska sudjeluje u aktivnostima tih organizacija i vrlo jasno smo se opredijelili za ulazak u stalnu, strukturiranu suradnju na razini Unije“, nastavio je predsjednik Vlade, istaknuvši da smo se uključili u pet PESCO projekata gdje želimo graditi partnerstvo, a to su pomoć u prirodnim katastrofama, razmjestivost snaga, vojna mobilnost, mreža logističkih čvorišta i kibernetička sigurnost. „Dajemo snažnu poruku o tome koliko je hrvatska vojska kompatibilna s našim saveznicima“, zaključio je.

Dodao je kako je važno da istovremeno jačamo i obrambenu industriju, koja 98 posto svoje proizvodnje usmjerava prema izvozu. „To nas čini jačim, daje doprinos hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim izvoznim kapacitetima“, rekao je i nastavio:

„Međutim, sve to skupa, i financijska sredstva i zakonski okviri i operativne aktivnosti koje radimo bili bi nedostatni da nije velikoga srca hrvatskih vojnika, a ono se pokazalo i u Domovinskom ratu, pokazuje se i sada kada pomažu hrvatskom narodu u saniranju elementarnih nepogoda, bilo da je riječ o požarima, poplavama, i drugim nedaćama koje su Hrvatsku pogodile zadnjih nekoliko godina. Ta povezanost hrvatske vojske sa svojim narodom je očita, jasna i snažna poruka domoljublja i nacionalnoga jedinstva“.

Na kraju je čestitao ministru obrane na priznanju koje je dobio ušavši u Kuću slavnih ratne škole u SAD-u jer je to postignuće nagrada cijeloj Hrvatskoj vojsci, hrvatskoj Vladi i državi te ponovo istaknuo potporu Vlade daljnjem razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti i oružanih snaga.


 

Pisane vijesti | Andrej Plenković