Mostar: Predsjednik Vlade RH s hrvatskim strankama u BiH

Hrvatske stranke u BiH trebale bi se međusobno dogovoriti o zajedničkoj poziciji u budućim pregovorima o ustavnim promjenama, rekao je u subotu navečer u Mostaru hrvatski premijer Ivo Sanader.

Mostar, 12. veljače 2006. (Hina) - Hrvatske stranke u BiH trebale bi se međusobno dogovoriti o zajedničkoj poziciji u budućim pregovorima o ustavnim promjenama, rekao je u subotu navečer u Mostaru hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je to rekao nakon skupnog sastanka o ustavnim promjenama u BiH s vodstvima stranaka iz BiH s hrvatskim predznakom.

"Naša sugestija hrvatskim strankama iz BiH na tom sastanku bila je da se međusobno dogovore o zajedničkoj poziciji u budućim pregovorima o ustavnim promjenama", rekao je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a.

Neki mediji u BiH i Hrvatskoj proteklih su dana najavljivali kako će Sanader za boravka u Mostaru predložiti ujedinjenje hrvatskih stranaka u BiH, ali je on to opovrgnuo, ustvrdivši kako bi ujedinjenje bilo besmisleno.

Na razgovorima o zajedničkoj poziciji hrvatskih stranaka nije se spominjalo formiranje triju entiteta, rekao je Sanader u odgovoru na novinarsko pitanje.

Za stanje unutar HDZ-a BiH, u kojem traje sukob između pristaša predsjednika stranke Dragana Čovića i njegova protukandidata Bože Ljubića, Sanader je rekao kako "to što se događa nije dobro". Dodao je kako je cijela situacija naišla je na loš odjek i među pristašama stranke u BiH, ali i u Europskoj pučkoj stranci, koja je zamrznula status promatrača HDZ-a BiH u svojoj grupaciji u Europskom parlamentu.

Na upit smatra li i dalje da Čović nije najbolje rješenje na mjestu prvog čovjeka HDZ BiH, što je svojedobno izjavio, Sanader je odgovorio kako nikad nije rekao da Hrvatska treba odlučivati o predsjedniku HDZ-a BiH.

Dragan Čović nije bio na skupnom sastanku sa Sanaderom, a nekolicina dužnosnika stranke rekla je kako se ozlijedio igrajući rekreativno nogomet. Hrvatski premijer rekao je kako je čuo da je Čović bolestan.



Pisane vijesti