Otvoren Institut za rad i industrijske odnose

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/otvoren_institut_za_rad_i_industrijske_odnose.jpg
ZAGREB, 15. lipnja 2007. (Hina) - Sindikalna središnjica Glas HR danas je u Zagrebu otvorila Institut za rad i industrijske odnose Glas HR, koji bi trebao unaprijediti odnos radnika i poslodavaca, a njegovo buduće djelovanje podržao je i premijer Ivo Sanader.

Sanader je rekao na otvaranju da će Institut donijeti novu kvalitetu tripartizmu, socijalnom partnerstvu i dijalogu poslodavaca, Vlade i sindikata. Ustvrdio je da netko može izbjegavati dijalog ali da je on neumitan i da ga je Vlada propagirala od početka svog mandata.

Nastavi li Vlada voljom birača svoje djelovanje, nastavit će s praksom održavanja stalnih sastanaka sa sindikatima i poslodavcima, rekao je Sanader.

Podsjetio je da su krajem 2003. novim Zakonom o Vladi spojena ministarstva rada i gospodarstva, čime je Vlada pokazala da su to dvije skupine koje nisu suprotstavljene i imaju istu zadaću.

Predsjednik sindikalne središnjice Glas HR Boris Kunst kazao je da bi Institut od danas trebao postati 'mravinjak' iz kojeg će izlaziti kvalitetne i stručne ideje.

Iskazao je uvjerenje da će se time unaprijediti odnos rada i poduzetništva, koji sada nije na zadovoljavajućoj razini jer je, kakao je rekao, međunarodno istraživanje pokazalo da je Hrvatska po tom pitanju od 104 zemlje svrstana na 96 mjesto.

Predsjednik Instituta Viktor Gotovac kazao je da svoja vrata otvaraju poslodavcima i sindikatima, a cilj je ostvariti odnos u kojem će radnici dobivati više nego što će poslodavci gubiti.

Novoosnovani Institut bit će stručna, znanstvena, istraživačka i obrazovna potpora sindikalnoj središnjici Glas HR, no po potrebi usluge istraživanja i obrazovanja pružat će i ostalim sindikalnim središnjicama, sindikatima, poslodavcima i Vladi.

Radit će na osposobljavanju sindikalnih povjerenika, članova radničkih vijeća, povjerenika za zaštitu na radu, predstavnika radnika u nadzornim odborima, uprava poduzeća i rukovoditelja.

Stručni savjet Instituta okuplja stručnjake, akademike, političare, sindikalce i poslodavce.



Pisane vijesti