Otvorena dionica autoceste A5 Đakovo-Sredanci

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/otvorena_dionica_autoceste_a5_dakovo_sredanci.jpg

ĐAKOVO,9. studenog(Hina) - Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader otvorio je danas prvu dionicu autoceste A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj, od Sredanaca do Đakova, dugu 23 kilometra u čiju je izgradnju uloženo 1,4 milijarde kuna.

Ta je dionica dio autoceste A5 Beli Manastir- Osijek - Svilaj koja će u ukupnoj duljini od 88,6 kilometara prolaziti od granice s Mađarskom do granice s Bosnom i Hercegovinom, a dio je europske mreže autocesta i nalazi se na međunarodnom prometnom 5C koridoru Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče.

Radovi na izgradnji dionice, koje je obavio konzorcij domaćih građevinskih poduzeća, trajali su oko godinu i pol dana, a u sklopu te dionice autoceste izgrađeno je 20 različitih objekata, mostova, podvožnjaka i nadvožnjaka.

Otvarajući novu prometnicu premijer Sanader je istaknuo njezin značaj za budućnost Slavonije, Hrvatske kao i susjednih zemalja kroz koje će prolaziti koridor 5C, jer "širom otvara ulagačima i poduzetnicima". Istaknuo je kako "bez infrastrukture nema gospodarskog rasta i novih radnih mjesta".

Sanader je izrazio uvjerenje da će i dionica od Đakova do Osijeka, u duljini od 32,5 kilometra, biti završena prije predviđenog roka, kraja 2008. , te za iduću godinu najavio početak pripremnih radova za gradnju treće dionice - od Osijeka do Belog Manastira.

Ocijenivši kako će gradnja autoceste utjecati na povećanje bruto društvenog proizvoda toga područja premijer je kazao kako se Hrvatska u Europi danas prepoznaje po modernoj mreži autocesta, dodavši kako će Vlada nastaviti s politkom ravnomjernog razvoja svih hrvatskih krajeva.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks kazao je kako je samo ove godine u cestovnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije uloženo više od milijardu kuna te za idući tjedan najavio početak radova na dionici ove autoceste od Đakova do Osijeka, vrijedne 1,5 milijarde kuna.

Izgradnja prometnica na ovome području krunski je dokaz da ova Vlada skrbi o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva, među ostalim i na prometnom povezivanju ova područja s ostalim krajevima Hrvatske, dodao je Šeks.

Otvorenju su, uz ostale bili nazočni ministri Berislav Rončević, Ivica Kirin i Peter Čobanković, čelnici Uprave Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta te lokalni dužnosnici.

Novu prometnicu blagoslovio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i đakovačko-srijemski biskup msgr. Marin Srakić.



Pisane vijesti