Pismo predsjednice Vlade radnicima Salonita

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor danas jnakon sastanka predstavnika Vlade RH i predstavnika sindikata radnika Salonitodržanog u Ministarstvu gospodarstvrada i poduzetništvizvijestila o donesenim Zaključcima te ponovo pozvala radnike da prekinu štrajk glađu, kako ne bi dalje narušavali zdravlje. U nastavku Vam dostavljamo pismo predsjednice Vlade u cijelosti.

„Poštovani,

Željela bih vas izvijestiti da su na današnjem sastanku održanom u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, predstavnici Vlade Republike Hrvatske s vašim izabranim predstavnicima dogovorili sljedeće zaključke za koje smatram da su ispunili vaša očekivanja.

ZAHTJEV RADNIKA SALONITA:

1. Izmjene postojećeg paketa Zakona kojim bi se regulirao odlazak radnika Salonita d.d. u mirovinu:
a) da u izračun osnovice mirovine uđe dodatak od 26% kao i za sve ostale mirovine ostvarene nakon 1.1.1999. godine
b) da svi oboljeli radnici Salonita d.d. bez obzira na godine života, godine staža, imaju pravo na punu mirovinu po Zakonu o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu
c) da svi radnici Salonita d.d. budu tretirani kao neposredno izloženi azbestu tijekom obavljanja svojih radnih aktivnosti


RIJEŠIT ĆE SE NA NAČIN:

Ad 1.a) Vlada Republike Hrvatske usvojit će i Hrvatskom Saboru predložiti prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu kojima će se definirati da se radnicima koji su radili u tvornicama gdje je azbest korišten kao sirovinska osnova u proizvodnji (Salonit i Plobest), omogući isti financijski učinak kao da koriste prava iz Zakona o dodatku na mirovinu ostvarenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.
Ad 1. b) Izmjenama i dopunama Zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu definirat će se i da svi oboljeli radnici koji su radili u tvornicama gdje je azbest korišten kao sirovinska osnova u proizvodnji, bez obzira na godine života i godine staža, imaju pravo na punu mirovinu.
Ad 1.c) Izmjenama i dopunama Zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu neće se mijenjati članci koji se odnose na posredno i neposredno izložene radnike na azbest, već će se i dalje uzimati u obzir potvrda koju izdaje stečajni upravitelj.


ZAHTJEV RADNIKA SALONITA:

2. Obeštećenje svih radnika Salonita d.d. zatečenih u radnom odnosu danom otvaranja stečajnog postupka (21.06.2004. godine), po uzoru na države članice EU, koje su koristile azbest u tehnološkom procesu radi izgubljenog zdravlja i izgubljenih radnih mjesta

RIJEŠIT ĆE SE NA NAČIN:

Ad 2. Vlada Republike Hrvatske pregovarat će sa predstavnicima Hrvatske udruge sindikata i radnicima društva Salonit d.d. u stečaju o navedenom obeštećenju uz uvjet da polazne postavke budu:
1. razdoblje od donošenja Liste opasnih kemikalija čiji je promet zabranjen, odnosno ograničen, a ne dan otvaranja stečajnog postupka, s ciljem da se dogovor o ovom pitanju postigne do kraja 2009. godine.
2. da se pri izračunu iznosa obeštećenja vodi računa o svemu što je Vlada Republike Hrvatske putem Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već uložila putem angažiranja radnika na sanacijama.


ZAHTJEV RADNIKA SALONITA:

3. Da radnici nastave raditi do kraja sanacije, a nakon toga da im se osigura radno mjesto unutar saniranog tvorničkog kruga.

RIJEŠIT ĆE SE NA NAČIN:

Ad 3. Novi ugovori o radu između stečajnog upravitelja i radnika bit će sklopljeni 1.10.2009. godine do 31.12.2009. godine. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisat će javni natječaj za odabir izvođača radova sanaciju Mravinačke kave uz obvezu angažiranja radnika Salonita koji su radno sposobni i iskažu interes za rad. Navedena obveza primjenjivat će se dokle god država provodi i financira sanaciju.

S obzirom na sve izneseno, još jednom vas pozivam da štrajk prekinete kako ne biste i dalje narušavali zdravlje.“



Pisane vijesti