Plenković: Osuđujemo strašan zločin u Kramatorsku

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/08 travnja/VRH_2968 (2).jpg

Premijer Plenković danas je uime Vlade osudio strašan zločin koji se dogodio u ukrajinskom Kramatorsku, gdje je ubijeno najmanje 35 civila, a više od 100 ranjeno, poručivši kako je to još jedan dokaz brutalne ruske agresije na Ukrajinu.

U uvodnim napomenama, otvarajući današnju, 112. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Uime cijele Vlade osudio je strašan zločin koji se dogodio danas u Ukrajini u Kramatorsku, gdje je za sada ubijenih 35 civila, a više od 100 ranjeno, poručivši kako je to još jedan dokaz brutalne ruske agresije na Ukrajinu koji Vlada najoštrije osuđuje.
 
Od ostalih tema izdvojio je Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, na čijem je otvorenju sudjelovao početkom tjedna, na kojem sudjeluju brojni hrvatski gospodarstvenici.
 
Tom je prigodom premijer Plenković razgovarao s predstavnicima hrvatskih stranaka i institucija u BiH te još jednom izrazio želju da Hrvatska i dalje, kao prvi vanjskotrgovački partner BiH, snaži svoju poziciju u gospodarskom, infrastrukturnom i ulagačkom smislu te da pomogne BiH u procesu reformi i još jednom apelira na predstavnika hrvatskih i bošnjačkih stranaka u okviru Federacije da se postigne dogovor o izmjenama izbornoga zakona.
 
Danas se u Mostaru obilježava 30. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane, dodao je premijer Plenković.
 
Osvrnuo se na sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, kazavši da se raspravljalo o demografskoj politici i ispunjavanju Nacionalnog programa reformi.
 
Ovih dana obilježena je i 30. obljetnica diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim državama, a u toj je prigodi održan američko-hrvatski forum na kojem je sudjelovao niz članova Vlade.
 
Premijer je podsjetio da je Hrvatska ušla u Global Entry Program – privilegirani ulazak u SAD, nakon što je nakon dugo godina truda u mandatu ove Vlade došlo do ukidanja viza.
 
U okviru Vladina programa potpore Banovini, premijer Plenković ranije ovoga tjedna posjetio je Sisak i to dva velika gradilišta – na mostu preko rijeke Odre i dionicu Lekenik Sisak autoceste A11.
 
Uz novu regionalnu kartu potpora i to je jedan od signala koji stavlja fokus Vlade na aktivnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, jednako kao i ubrzanje procesa obnove.
 
Premijer Plenković i ovom je prigodom čestitao Tomislavu Žigmanovu koji je izabran u Skupštinu Srbije, poručivši kako je dobro da Hrvatska ima svog političkog predstavnika u najvišem predstavničkom tijelu Srbije što će pridonijeti zaštiti prava i interesa hrvatske nacionalne manjine.
 
Život se vraća u normalu, no oprez je i dalje potreban

Na kraju se osvrnuo i na ukidanje epidemioloških mjera, koje stupa na snagu danas u ponoć, a jučer ga je predstavio Nacionalni stožer civilne zaštite.
 
"Stožer je ocijenio da su se stekli preduvjeti za znatno relaksiranje dosadašnjega režima epidemioloških mjera. Sada smo praktički u situaciji da se, osim posebnih režima u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te uz preporuke, a ne obvezu, nošenja maski u unutarnjim prostorima, život polako vraća u normalni tijek aktivnosti što je dobro i radi društvenih aktivnosti i radi gospodarskih aktivnosti, prometa, školstva i rada, ali ipak trebamo zadržati oprez jer je Covid-19 još uvijek tu", poručio je.

Pisane vijesti