Počela gradnja magistralnog plinovoda Bosiljevo - Split

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/pocela_gradnja_magistralnog_plinovoda_bosiljevo_split.jpg

BOSILJEVO, 30. listopada 2007. (Hina) - Otvaranjem radova na prvoj dionici od Podrebra kraj Bosiljeva do Josipdola, dugoj 29 kilometara, danas su počeli radovi na gradnji magistralnog plinovoda Bosiljevo - Split čime počinje plinofikacija Like i Dalmacije.

Radovi na prvoj dionici plinovoda od Podrebra kraj Bosiljeva, gdje će se obaviti spajanje na već izgrađeni magistralni plinovod Pula - Karlovac, do Josipdola trebali bi prema planu biti gotovi za osam mjeseci. Radove izvodi poslovna udruga domaćih tvrtaka koju predvodi Montmontaža.

Predsjednik Uprave Plinacro-a Branko Radošević na otvaranju radova je istaknuo da su plinski sustavi Like i Dalmacije najvažnija grupa projekta drugog razvojno-ulagačkog ciklusa u koji će Plinacro iz vlastitih prihoda i iz kredita Europske investicijske banke uložiti 443 milijuna eura.

Glavni plinovod Bosiljevo - Split prolazit će kroz šest županija, dug je 290 kilometara. Na njega će se vezati 160 km odvojnih plinovoda sa mjerno-regulacijskim stanicama. Plinovod će omogućiti transport od 2,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godinu.

Njegova predračunska vrijednost je 183 milijuna eura. Očekuje se da će završetkom prve dionice od Podrebra do Josipdola građani i gospodarstvo Ogulina imati mogućnost uporabe plina već dogodine.

Prema planovima plinovod bi u Splitu trebao biti potkraj 2009. godine ili najkasnije početkom 2010. Godinu kasnije trebao bi biti u Pločama i u Dubrovniku, a u planu je i nastavak gradnje prema Crnoj Gori i Albaniji.

Radošević je rekao da je projekt izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava najveći projekt ulaganja u energetsku infrastrukturu ikad proveden na ovim prostorima, u koji je do sada Plinacro uložio 210 milijuna eura, a izgrađena su 523 kilometra novog plinskog transportnog sustava.

Potpredsjednik Sabora Darko Milinović ocijenio je da je plinovod Bosiljevo - Split projekt od najveće važnosti za Liku i Dalmaciju nakon prolaska autoceste kroz te krajeve.

Njime se, kako je rekao, štite nacionalni interesi kroz uspostavu energetske neovisnosti, jednakih razvojnih mogućnosti za te regije, a mogao bi blagotvorno djelovati i na demografsku obnovu.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić ocijenio je pak da je Hrvatska u prethodne četiri godine napravila puno u plinofikaciji pri čemu je izgrađeno 523 kilometra plinovoda.

Podsjetio je na dovršetak plinovoda Pula - Karlovac i povezivanje sjevernojadranskih plinskih polja s potrošačima u cijeloj Hrvatskoj.

Također Vukelić je podsjetio na Memorandum o izgradnji Jadransko-jonskog plinovoda koji bi trebao biti četvrti dobavni pravac plina za Europu iz Kaspijske regije, a dio tog plinovoda je i dionica od Bosiljeva do Splita.

Plan Vlade je, naglasio je Vukelić, 2009. godine dovesti plin do Splita, a 2011. do Dubrovnika.



Pisane vijesti