Počela izgradnja Alkarskih dvora u Sinju

Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je položio kamen temeljac za izgradnju Alkarskih dvora i Muzeja alke koju žitelji Sinja i Cetinskog kraja priželjkuju desetljećima, ali se nijedna u prošlosti poduzeta inicijativa nije uspjela realizirati zbog nedostatka novca.

SINJ, 18. ožujka 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je položio kamen temeljac za izgradnju Alkarskih dvora i Muzeja alke koju žitelji Sinja i Cetinskog kraja priželjkuju desetljećima, ali se nijedna u prošlosti poduzeta inicijativa nije uspjela realizirati zbog nedostatka novca.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman podupro je Sinjane u ostvarenju tog cilja, a Vlada je prihvatila projekt Ante Kuzmanića iz Splita u vrijednosti od 40 milijuna kuna od čega će 50 posto financirati Vlada a ostalo Splitsko-dalmatinska županija, grad Split i Viteško alkarsko društvo.

Premijer Sanader kazao je kako je ovaj današnji događaj početka izgradnje Kompleksa Alkarskih dvora događaj od iznimne važnosti jer, kako je kazao, mi smo to što jesmo po očuvanju baštine. "Ništa ne počinje s nama niti s nama bilo što završava. Bilo je prije nas časnih i poštenih ljudi koji su stvarali hrvatsku tradiciju i upravo zbog sjećanja na sve one čestite alkare i ljude sinjskog kraja koji su stvorili tu tradiciju izgrađujemo ove Dvore", kazao je uz ostalo premijer Sanader.

Alkarski dvori grade se u sinjskom predjelu Kvartira a gradi ga splitska tvrtka Alkom i imat će korisnu površinu od 5040 četvornih metara te uređeni dvorišni dio od 1674 kvadrata.

Brojnim žiteljima Sinja koji su došli na ovaj povijesni događaj za Sinj i Cetinsku krajinu prvi su se obratili prvi čovjek sinjskih alkara Stipe Jukić i sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević. Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Sabora Luka Bebić, ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker, Ivan Jarnjak, predstavnici svećenstva, gradonačelnici i načelnici dalmatinskih gradova i općina, 15 saborskih zastupnika, župani splitsko-dalmatinski i šibensko-kninski i brojni drugi.

Svečanost je započela obilaskom premijera Sanadera svečano postrojenih alkara, a klapa Sinj je uveličala program svojim nastupom.

Prije polaganja kamena temeljca za Alkarske dvore premijer Sanader posjetio je franjevački samostan Gospe Sinjske, a potom su ga na prigodnom primanju pozdravili provincijal fra Željko Tolić i gvardijan samostana Gospe Sinjske fra Božo Vuleta. Oni su ga upoznali da je ova franjevačka provincija utemeljena u Sinju 1735. godine i da franjevaca iz ove provincije ima diljem svijeta. Franjevci su darovali premijeru veliku brončanu statuu presvetog otkupitelja kiparice Jasenke Kapitanović. Premijer Sanader franjevcima je pak darovao bistu Alojzija Stepinca autora Ante Jurkića.

Potom je premijer Sanader obišao spomen-sobu u kojoj je HVIDR-a izložila portrete 96 branitelja s područja Cetinske krajine koji su poginuli u Domovinskom ratu. U Domovinskom ratu je iz Cetinske krajine poginulo 126 branitelja a njih 2 tisuće je bilo ranjeno.



Pisane vijesti