Polančec: Organizirano radničko dioničarstvo u posebnom zakonu

Organizirano radničko dioničarstvo (ORD) uredit će se posebnim zakonom umjesto Zakonom o privatizaciji, a Vlada neće raditi novi Zakon o privatizaciji već će Saboru predložiti da izmijeni postojeći, zaključeno je na današnjem radnom sastanku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca s predstavnicima sindikalnih središnjica.

ZAGREB, 2. travnja 2007.(Hina) - Organizirano radničko dioničarstvo (ORD) uredit će se posebnim zakonom umjesto Zakonom o privatizaciji, a Vlada neće raditi novi Zakon o privatizaciji već će Saboru predložiti da izmijeni postojeći, zaključeno je na današnjem radnom sastanku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca s predstavnicima sindikalnih središnjica.

Nakon svih konzultacija zajednički je zaključak da idemo prema parlamentu s izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji i posebnim zakonom o ORD-u, izjavio je Polančec nakon sastanka u Banskim dvorima.

Najavio je da će se u idućih 30-tak dana održati okrugli stol u organizaciji Vladina Ureda za socijalno partnerstvo na koji će biti pozvani "svi čimbenici koji imaju što reći o ORD-u, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva".

Polančec je istaknuo da su se Vlada i sindikati poveli primjerom članica EU i SAD-a gdje je ORD uređen posebnim zakonom, te najavio da će Ured za socijalno partnerstvo analizirati te zakonske propise i osnovati radnu skupinu za izradu zakona, koja bi trebala pronaći najbolja rješenja.

Upitan hoće li zakon omogućiti provedbu ORD-a bez obzira na oblik vlasništva u tvrtki (državno ili privatno vlasništvo), Polančec je rekao kako "pozitivno gleda" na prijedlog da se ORD može provesti bez obzira na vlasništvo.

"Pozitivno gledam na to i svojski ću se truditi da dođemo do modela koji će sve zadovoljiti", rekao je potpredsjednik Vlade.

Na pitanje hoće li u zakonu ostati ranije predloženo rješenje po kojemu bi radnici mogli doći u posjed do 25 posto vlasništva tvrtke, odgovorio je kako treba pričekati analizu zakonskih propisa iz drugih država.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i koordinatorica sindikalnih središnjica Ana Knežević ustvrdila je da se radnicima kroz ORD treba omogućiti sudjelovanje u vlasništvu i dobiti tvrtke bez obzira bila ona u državnom ili privatnom portfelju.

"Vjerujem da ćemo se vrlo brzo dogovoriti oko zakona i krenuti u dugo očekivano organizirano radničko dioničarstvo u Hrvatskoj", ocijenila je.

Što se tiče odredbe o 25 posto vlasništva, kazala je kako bi se, želi li se ukinuti to ograničenje, trebalo mijenjati važeće zakone koji propisuju da 25 posto vlasništva znači i preuzimanje tvrtke.

Polančec je dodao, najavljujući da će prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji uskoro biti upućen na Gospodarsko-socijalno vijeće, da će se izmjenama jasnije definirati objedinjeni državni portfelj i raspodjela dionica.



Pisane vijesti