Potpredsjednica Vlade Kosor primila nagradu «Biser mudrosti»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas nagradu «Biser mudrosti» za hrvatsku nacionalnu kampanju za promicanje prevencije raka vrata maternice u Bruxellesu.

Zahvalivši u ime organizatora i svih sudionika hrvatske kampanje za promicanje raka vrata maternice potpredsjednica je istaknula da je nagrada novi poticaj za daljnje djelovanje i dodala da dok u cijelosti ne spriječimo pojavu raka vrata maternice ne smijemo biti zadovoljni, niti stati s radom.

Predstavila je brojne aktivnosti koje se događaju u Hrvatskoj u sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, kao što je besplatni PAPA probir za sve žene koje zadnje tri godine nisu bile na pregledu, a provode se i intenzivne edukacijske kampanje usmjerene adolescenticama u srednjim školama o prevenciji karcinoma vrata maternice.

Kazala je da Hrvatska želi prenijeti iskustvo na druge zemlje, ali isto tako želi učiti od onih koji su postigli više od nas. Govoreći o raku vrata maternice rekla je da je to rak koji bi se mogao gotovo u potpunosti iskorijeniti provedbom organiziranog probira (screeninga), uvođenjem novih tehnologija detekcije i ranog otkrivanja.

Što se tiče Hrvatske, rekla je da se predano djeluje na promociji javnog zdravstva općenito, a posebno u prevenciji raka vrata maternice. Potpredsjednica je naglasila da za ostvarenje prevencije raka vrata maternice moramo svladati veliku prepreku, a to su neznanje i predrasude. Uklanjanje toga neznanja, informacija i edukacija žena zadaća je svih društvenih čimbenika, zdravstvenog i obrazovnog sustava, medija i naravno i političara.

Upravo to je jedan od razloga zašto je podržala zdravstveno-edukativnu kampanju „Prekrižimo rak vrata maternice“ hrvatskog Nacionalnog odbora za promicanje prevencije raka vrata maternice i njegovih partnera, provedenu u 2008. godini i zato je njezin potpis jedan od 38.329 potpisa koliko ih je prikupljeno tijekom spomenute kampanje.

I ovom prigodom potpredsjednica je ponovila da je Hrvatska odlučna okončati složeni proces političkih, gospodarskih i društvenih reformi u 2009. godini i time ostvariti uvjete za pristupanje Europskoj uniji. Također govorila je i o članstvu u NATO-u i pritom naglasila da očekujemo postati članicom Saveza na sljedećem summitu ovog proljeća, kada će se obilježiti 60. obljetnica NATO-a. U ime Vlade Republike Hrvatske zahvalila je svima koji su pomogli i pomažu u ostvarivanju naših strateških ciljeva.

Na kraju čestitala je organizatorima i sudionicima summita u ime Vlade RH na ustrajnosti u borbi protiv raka vrata maternice te nastojanjima da potaknu prevenciju bolesti u svim sredinama te da ta borba bude mjerilo za druge preventivne programe i akcije očuvanja zdravlja.



Pisane vijesti