Predsjednica Vlade s mađarskim predsjednikom

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Republike Mađarske Palom Schmittom.

I ovom prigodom premijerka Kosor izvijestila je mađarskog predsjednika o završetku pregovora kako bi Hrvatska postala 28 članica Europske unije. Kazala je da je optimistična kao i pri zadnjem susretu u Budimpešti te da vjeruje da će Hrvatska za vrijeme mađarskog predsjedanja potpisati Pristupni ugovor.

Mađarski predsjednik Schmitt čestitao je na napretku koji je Hrvatska postigla na putu prema Europskoj uniji i dodao da možda nije lako završiti preostali posao ali da je Hrvatska do sada ispunila sve obveze koje su bile na tom europskom putu.

Na sastanku se razgovaralo i o jačanju gospodarske suradnje između dvije zemlje te o suradnji u području energetike.

Govoreći o radu Vlade i borbi protiv gospodarske krize predsjednica Vlade Kosor osvrnula se i na turizam kao iznimnu važnu gospodarsku granu i istaknula da u odnosu na prošlu godinu, kad je pao broj dolazak mađarskih turista u Hrvatsku, u ovoj sezoni povećan je za 10 posto.

Mađarski predsjednik zahvalio je na odnosu prema mađarskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj, a premijerka Kosor dodala je da se zauzima za ravnopravan tretman Hrvata koji žive u Mađarskoj i kazala kako su u tom području dostignuti visoki standardi između dvije zemlje.



Pisane vijesti