Predsjednik Mesić i premijer Sanader u New Yorku

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader u utorak navečer su u New Yorku ocijenili uspješnim svoje sudjelovanje na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, ističući kako su u bilateralnim razgovorima koje su vodili naišli na podršku za kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN u mandatu 2008/09.

ZAGREB, 20. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader u utorak navečer su u New Yorku ocijenili uspješnim svoje sudjelovanje na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, ističući kako su u bilateralnim razgovorima koje su vodili naišli na podršku za kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN u mandatu 2008/09.

Predsjednik Mesić također je istaknuo kako su svjetski čelnici okupljeni na 61. zasjedanju Opće skupštine dugim pljeskom iskazali priznanje glavnom tajniku Kofiju Annanu, koji je svojim govorom otvorio skup, za deset godina provedenih na čelu UN-a.

"Annanu je iskazano priznanje za sve ono što je napravio za funkcioniranje UN i podrška za reforme koje je vodio", kazao je Mesić, te dodao kako su reforme i dalje nužne jer "UN često reagiraju prekasno". Hrvatski predsjednik istaknuo i značaj bilateralnih kontakata koje je imao na marginama skupa, posebno u kontekstu dobijanja podrške za članstvo Hrvatske u Vijeću sigurnosti.

Poslijepodne se sastao s jordanskim kraljem Abdullahom II. s kojim je razgovarao o stanju na Bliskom istoku i mjerama koje se poduzimaju za zaustavljanje nasilja i uspostavu mira na izraeslko-arapskim granicama.

Premijer Sanader također je ocijenio uspješnim nastup hrvatskog izaslanstva u New Yorku ističući pritom bilateralne razgovore i lobiranje za hrvatsku kandidaturu za Vijeće sigurnosti, te svoje sudjelovanje na okruglom stolu na temu" Demokracija i razvoj civilnog drutšva", koji je vodio američki predsjednik George W. Bush.

Uoči okruglog stola Sanader se susreo i razgovarao s predsjednicima Makedonije, Litve, Albanije, Gruzije i Latvije.

"U ime Hrvatske rekao sam da ona već spada u onu skupinu zemalja koje su položile ispit zrelosti u demokraciji i da nevladin sektor uživa punu potporu", rekao je Sanader. On je dodao kako se danas u Hrvatskoj teži usvajanju onih europskih standarda i NATO standarda koje dijele zemlje članice tih asocijacija.

Odgovarajući na pitanje novinara premijer Sanader je rekao kako s predsjednikom Bushom nije razgovarao o konkretnom datumu svog najavljenog službenog posjeta SAD-u, no da se taj poziv i datum i dalje očekuju.

Prema prošlotjednoj izjavi američkog veleposlanika u Zagrebu taj će se posjet realizirati do kraja godine a u hrvatskom veleposlanstvu u SAD-u navode kako bi do njega moglo doći tijekom mjeseca listopada ili studenoga.

Predsjednik Mesić na večer je sudjelovao na svečanom prijemu koji je za šefova delegacija na zasjedanju UN priredio američki predsjednik Bush.



Pisane vijesti