Predsjednik Vlade komentirao Jurčićevu izjavu

SPLIT,20. kolovoza 2007.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader, nakon 100. sjednice GSV-a u Splitu, zamoljen da komentira izjavu SDP-ova kandidata za premijera Ljube Jurčića o neulasku srpskog kapitala u Hrvatsku rekao kako je to "potpuno glavinjanje SDP-a" te da je ta izjava "za anale političke gluposti".

Premijer je u Splitu izjavio da je politika SDP-a politika lovljenja u mutnom te da zaboravljaju da su bili četiri godine na vlasti, a Ljubo Jurčić ministar gospodarstva.

"Ako se itko sjeća što je tada napravio, vodim ga na piće", rekao je Sanader. Dodao je kako je tada Jurčić "imao dovoljno vremena da pokaže svoju politiku i prema Srbiji i prema Thompsonu i prema ustaštvu i svemu o čemu ovih dana govori i zabavlja hrvatsku javnost". "Siguran sam da neće imati ponovno prigodu", poručio je.

Ljubo Jurčić je u današnjem Večernjem listu na pitanje novinara o mogućoj prodaji vukovarskog Vupika srpskom tajkunu Miroslavu Miškoviću, rekao da politički ne bi bilo oportuno prodati tvrtku iz Slavonije Srbima. "Da je negdje drugdje, možda bih mu i prodao tvrtku, ali u Slavoniji sigurno ne bih", rekao je Jurčić u Večernjem listu.

Premijer Sanader je na novinarski upit da komentira zahtjev kooperanata KIM-a da im se prepusti 25 posto plus jedna dionica te tvrtke, kazao kako je to "novum" u Hrvatskoj te da je to "malo palo s Marsa", ali će se i to razmotriti.

Na upit o najnovijem pismu potencijalnoga kupca KIM-a u kojemu tvrdi da od kupnje ne odustaje, Sanader je kazao kako ne bi želio komentirati komunikaciju između Šimića i Polančeca, ali da smatra kako je riječ o ozbiljnom poslu u kojemu bi se strane trebale ozbiljno ponašati. "Jasno je na koga mislim, znači na onoga tko je najavio da odustaje, pa to puvukao", rekao je premijer.

Najavio je i kako je slovenskom premijeru Janezu Janši uputio poziv za sastanak iduće subote na Bledu te da će ovih dana pozvati i hrvatske političke stranke na konzultacije o pregovorima o granici.

U vezi sa Zakonom o sigurnosti u prometu, koji je donesen prije tri godine, Sanader je ponovio kako je uvjeren da je tim zakonom spašeno puno života. "Ako smo tim zakonom spasili i jedan život, isplatilo ga se donijeti", poručio je. Dodao je kako to nije zakon protiv proizvodnje, prodaje i konzumacije alkoholnih pića, već protiv onih koji pijani sjedaju za volan, jer se može kombinirati jedno i drugo tako da se dogovori tko će piti, a tko voziti kao u drugim zemljama, gdje to funkcionira godinama.

Ustvrdio je kako bi s obzirom na skorašnje izbore bilo kontraproduktivno govoriti o izmjenama toga zakona, jer bi to značilo prikupljanje jefitinih političkih bodova. Mi nismo tu zbog toga, već da bismo čuvali zdravlje ljudi i da bismo učinili sve da na hrvatskim cestama pogiba što manje ljudi, uz ostalo i izgradnjom cestovne infrastrukture, prije svega izgradnjom punog profila autoceste Rijeka - Zagreb, najopasnije cestovne dionice, istaknuo je premijer.

Osvrnuvši se na slučajeve kada policija i državno odvjetništvo odrade svoj posao protiv počinitelja prometnih nesreća, a pravosuđe ih ostavi nekažnjene, premijer je poručio kako pravosuđe u takvim slučajevima nije odradilo svoj posao i da treba mijenjati suce koji tako postupaju.

"Pravosuđe je treći stup vlasti i neovisno je u svojem radu, ali imam pravo kao predsjednik Vlade komentirati i tražiti da takvi suci snose konzekvence zbog takvog postupanja, bez obzira na njihovu autonomiju, premda su takvi suci u manjini", zaključio je Sanader.



Pisane vijesti