Predsjednik Vlade Milanović: Bili smo narodna Vlada

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/siječanj/14 siječnja/JKP_2591.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović na posljednjoj, 272. sjednici u mandatu ove Vlade zahvalio je svima koji su sudjelovali u radu Vlade te svim hrvatskim građanima na povjerenju.

Naglasio je da je Hrvatska danas bolja zemlja te da će buduća vlada zateći državu u puno boljem stanju od onoga koje su oni zatekli 2011. godine.
 
„Zaustavili smo negativne trendove velikog pada u 2009. i 2010. godini. Zemlja ponovno ima gospodarski rast, ima sve pozitivne parametre koji uspjeh znače i sve što pogledate je dobro“, kazao je predsjednik Vlade. Podsjetio je i da je prema jednom od zadnjih izvješća Europske komisije Hrvatska po indeksu poslovnog povjerenja i očekivanja prva ili druga u Europi. „To su dobre stvari i Hrvatska danas sigurno nije ono što je bila 2011. godine. Hrvatska je danas bolja“, naglasio je i još jednom zahvalio svima koji su u tome sudjelovali.
 
„Prva stvar koju smo napravili u svom mandatu bilo je ukidanje zakona koji je predviđao da ovrha u Hrvatskoj bude privatni biznis. To smo vratili državi i nismo dopustili da se od ljudske muke radi privatni biznis“, podsjetio je predsjednik Vlade i nastavio: „Sve to smo radili u cilju zadržavanja standarda hrvatskih ljudi, koliko je to bilo moguće u uvjetima reduciranog i strogo kontroliranog proračuna od strane Europske komisije. Podsjetio je i na mjere pomoći građanima koji imaju kredite u švicarskim francima, mjere otpisa dugova te na paket mjera za suzbijanje energetskog siromaštva. „Sve je to pokazalo jednu vrlo jaku socijalnu i ljudsku komponentu“, istaknuo je. Predsjednik Vlade Milanović kazao je da očekuje i da zadnji kvartal 2015. godine pokaže neočekivano visok gospodarski rast. „U prostoru 'slobodarstva', ljudskih prava, prava manjina, prava čovjeka i građanina bili smo tvrdi, nepokolebljivi i branili prava slabijih. Branitelje smo također u ovoj krizi uspjeli zaštititi od bilo kakvih daljnjih rezova“, naglasio je.
 
Predsjednik Vlade rekao je i da je bilo stvari koje Vlada nije uspjela ostvariti. „Htjeli smo rasteretiti hrvatske državne financije i osloboditi ih nepodnošljivih kreditnih obveza kao onih za autoceste, nikada ih privatizirati, ali usvojiti jedan model koji bi omogućio da Hrvatska i njezini građani u sljedećih 20 godina ne plate još četiri milijarde eura kamate bankama na hrvatske autoceste. Nažalost, tu su otpori bili veliki“, pojasnio je.
 
„Bili smo narodna Vlada, birao nas je i podržavao hrvatski narod. Nastavit ćemo raditi na tome da od Hrvatske napravimo zemlju na koju ćemo zaista moći biti ponosni - da bude jedna ljepotica koju ćemo ljubomorno čuvati, ona koja se sebe neće stidjeti i na kojoj će nam zavidjeti. Naša Hrvatska!“, zaključio je predsjednik Vlade Milanović.
 
Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu Vlade Republike Hrvatske i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu predsjednika Zorana Milanovića. „To je jedan vrlo opsežan dokument s više od 2000 stranica na kojem je radilo niz resora, niz ljudi i hvala im na tome“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavio je Prijedlog zaključka o reguliranju članstva u upravama, nadzornim odborima, upravnim odborima i upravnim vijećima za trgovačka društva i druge pravne osobe utvrđene Odlukom Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku (Narodne novine, br. 120/13 i 74/15) i trgovačkim društvima u kojima Republika Hrvatska ima većinski paket dionica ili većinski udio. Potpredsjednik Vlade Grčić pojasnio je da se preporuča članovima nadzornih odbora, upravnih odbora i upravnih vijeća trgovačkih društava i drugih pravnih osoba iz članka 1. ovog Zaključka, da radi izbjegavanja nastanka štete te u svrhu omogućavanja nesmetanog rada predsjednicima i članovima uprava kojima članstvo istječe za razdoblja primjene Zakona o postupku primopredaje vlasti, produže članstvo do izbora/imenovanja novih članova, sukladno važećoj proceduri. Podsjetio je da je Vlada prošle godine donijela uredbu kojom se određuje da se članove Uprava tih društava bira javnim natječajem ili uz pomoć head hunting agencija. „To je jedna od reformi koju smo usvojili u okviru Nacionalnog programa reformi i sada, evo, nova Vlada ima prvi put priliku primijeniti novi sustav izbora članova Upravnih odbora i vijeća“, rekao je potpredsjednik Vlade Grčić.

Donesena su rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Odluke o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika Državnog proračuna Republike Hrvatske u prvom tromjesečju 2016. godine. Tako se Ministarstvu gospodarstva - Ravnateljstvu za robne zalihe odobrava iznos od 13.426.750,00 kuna za podmirenje troškova za nabavu robe za potrebe migranata, plaćanje troškova manipulacije primljenom robom i plaćanje trošarine na energente za eurodizel gorivo, Ministarstvu unutarnjih poslova, iznos od 4.005.759,74 kuna, za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata te Hrvatskom Crvenom križu, iznos od 954.781,39 kuna, za podmirenje troškova vezanih uz prihvat migranata u Republici Hrvatskoj.
 
Vlada je donijela i rješenja o istovremenom raspuštanju gradskih odnosno općinskih vijeća i razrješenju gradonačelnika odnosno općinskih načelnika te njihovih zamjenika i to u gradovima Nova Gradiška i Novalja, te općinama Murter-Kornati, Ražanac, Kolan, Kalnik, Ližnjan-Lisignano, Cestica, Matulji i Gvozd, zato jer u zakonom određenom roku nisu donijeli proračune za 2016. godinu, niti odluke o privremenom financiranju.
 
 

 
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade | Zoran Milanović