Predsjednik Vlade o odnosu RH prema susjedima

Hrvatski premijer Ivo Sanader je tijekom boravka u Pragu, gdje mu je uručena nagrada Vašek i Maria Polak za promicanje vrijednosti slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva, dao intervju Radiju Slobodna Europa u kojem je govorio o odnosima u regiji, međunacionalnoj situaciji kao i o europskoj perspektivi Hrvatske i cijele regije.

ZAGREB, 29. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader je tijekom boravka u Pragu, gdje mu je uručena nagrada Vašek i Maria Polak za promicanje vrijednosti slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva, dao intervju Radiju Slobodna Europa u kojem je govorio o odnosima u regiji, međunacionalnoj situaciji kao i o europskoj perspektivi Hrvatske i cijele regije.

U intervjuu koji je RFE u subotu objavio na svojoj webstranici, premijer Sanader se govoreći o odnosima Hrvatske sa susjedima zauzeo za gledanje u budućnost i izgradnju novih odnosa, ali i naglasio da se prošlost ne smije zaboraviti.

Važnim je istaknuo potpisivanje sporazuma između Hrvatske i Crne Gore o suradnji i gonjenju počinitelja ratnih zločina koji, kako je rekao, svjedoči o opredijeljenosti obje države za punu primjenu vladavine prava ali i o tome da su sa crnogorske strane spremni suočiti se sa onim što je bilo u prošlosti.

U kontekstu hrvatsko-srpskih odnosa premijer Sanader ponovio je poruku da "nećemo zaboraviti što je bilo u prošlosti ali da želimo naučiti lekciju iz prošlosti i graditi nove temelje za novu budućnost" koju hrvatski premijer i za Hrvatsku i za Srbiju vidi u Europskoj uniji.

"Učinit ćemo sve da se odnosi u potpunosti normaliziraju između Srbije i Hrvatske i da Hrvatska, kao zemlja kandidat koja pregovara s Europskom unijom, učini sve da pomogne da se dođe do trajne političke stabilizacije u našem jugoistočnom susjedstvu", rekao je premijer Sanader.

Govoreći o međutetničkim tenzijama i najnovijem incidentu u zadarskom zaleđu, premijer Sanader istaknuo je da incident nije prihvatljiv ali da takvi izgredi nisu učestali u zadnje vrijeme.

"Nakon dugo vremena ovo je prvi incident. Stvar je puno bolja nego što izgleda", rekao je Sanader dodavši kako su "ratne rane još friške i treba puno strpljenja. Škabrnja je jedno traumatsko mjesto novije hrvatske povijesti gdje je na divljački način ubijeno više od 80 ljudi. Velika većina naših ljudi su vjernici. Treba oprostiti i ne zaboraviti, ali graditi i ići dalje".

Istaknuvši kako treba zaliječiti rane koje su ostale iz rata, premijer je rekao da se mora riješiti pitanje nestalih osoba kojih još ima 1200. "Sve te obitelji se nadaju da su možda njihovi najdraži živi. Nada umire posljednja i oni imaju pravo na istinu", kazao je hrvatski premijer.

Upitan za most Neum-Pelješac, premijer Sanader ponovio je da će se most graditi, ali uz poštivanje dva načela. "Jedno načelo je da Hrvatska ima pravo spojiti svoja dva teritorija. Tim pravom ne smije ugroziti pravo druge države na nesmetan prolaz. Bosna i Hercegovina ima pravo na nesmetan prolaz. Mi ćemo graditi most na način da će biti poštovana oba prava", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer osvrnuo se i na status Kosova ponovivši kako se on ne može riješiti bez suglasnosti Beograda. "Nije dobro bude li se nametalo rješenje. Moraju se u tim razgovorima priznati realnosti. Prema tome, nitko ne može doći u pregovore sa nekim zahtjevima koji odudaraju od realnosti. U tom smislu, bez razgovora s Beogradom, ne može biti rješenja", pojasnio je hrvatski premijer.

Govoreći o perspektivama Hrvatske i zemalja u regiji s jedne strane, ali i Europske unije s druge strane, premijer Sanader ocijenio je da "ujedinjena Europa nema šanse ukoliko u njoj ne budu sve europske zemlje. Budućnost EU mora uključivati Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju", naglasio je Sanader.

Upitan kad očekuje da Hrvatska bude primljena u punopravno članstvo EU, premijer Sanader rekao je kako bi "bilo lijepo kada bi hrvatski građani mogli sudjelovati na izborima za Europski parlament u lipnju 2009. godine. Hoćemo li to ostvariti, vidjet ćemo".



Pisane vijesti