Predsjednik Vlade o SDP-ovu gospodarskom programu, porezu na dionice

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da ga zanima kakav će biti gospodarski program Socijaldemokratske partije (SDP), ali da toj stranci u ime građana unaprijed zahvaljuje na njemu ako će taj program biti onakav kakav je bio kad je bivša vlast, 15-ak dana pošto su izgubili izbore, brodogradilište "Viktor Lenac" poslala u stečaj.

KOSTRENA, 6. ožujka 2007.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da ga zanima kakav će biti gospodarski program Socijaldemokratske partije (SDP), ali da toj stranci u ime građana unaprijed zahvaljuje na njemu ako će taj program biti onakav kakav je bio kad je bivša vlast, 15-ak dana pošto su izgubili izbore, brodogradilište "Viktor Lenac" poslala u stečaj.

Premijer je to kazao odgovarajući na novinarska pitanja nakon svečanosti u "Viktoru Lencu" gdje je nazočio potpisivanju ugovora o prodaji državnih tražbina pulskom "Uljaniku" i zadarskoj Tankerskoj plovidbi.
Ne vjerujem da u tom gospodarskom programu ima nešto što bi vrijedilo komentirati, nisam ga još vidio, ali je naš komentar i odgovor na njihov gospodarski program današnji događaj i suze radosnice "Lenčevih" radnika, rekao je Sanader.


"Koliko mu je poznato, ni stranka koja je na vlasti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji (SDP) nije ništa učinila da bi pomogla 'Lencu', pa ako je njihov gospodarski program takav, onda im hvala lijepa", dodao je.
Na upit o uvođenju poreza na dionice, Sanader je odgovorio da to nije ništa novo u europskim zemljama, da porezni stručni tim u Ministarstvu financija o tome već dulje vrijeme razmišlja, ali da u Vladi smatraju da je za uvođenje tog poreza prerano.


Tek smo pokazali da postoji veliko zanimanje za dionice, primjerice Inine, a najavljena je i nova ponuda dionica HT-a, pa sam protiv toga da se građanima, sada kad su počeli zarađivati na dionicama, određuje porez. Kad građani ojačaju u smislu kapitala, uključe se u trgovanje dionicama i zarade, možemo razgovarati o uvođenju poreza na dionice, rekao je.

Na upit hoće li Hrvatska odustati od tužbe protiv Srbije i Crne Gore Međunarodnom sudu pravde u Haagu za ratnu štetu, Sanader je kazao da hrvatski pravni stručnjaci analiziraju presudu Međunarodnog suda pravde u svezi s tužbom BiH protiv Srbije, nakon čega će državnom vodstvu predstaviti tu analizu, a ono razmotriti to pitanje.

Na pitanje o mogućoj lokaciji terminala za LNG (ukapljeni naftni plin), Sanader je odgovorio kako se "čini da se u tome Istra nametnula kao prvi kandidat".

Sanader je novinarima još izjavio da u Upravu Brodosplita treba imenovati sposobne ljude - angažiranjem tzv. lovaca na glave ili raspisivanjem natječaja te da nije dobro da predsjednik Uprave brodogradilišta "Kraljevice" ondje, zbog drugog angažmana, radi skraćeno radno vrijeme te da to treba riješiti.



Pisane vijesti