Predsjednik Vlade Orešković s biskupom Komaricom

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/srpanj/22 srpnja/Cn9Vp68WYAA5o-I.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je danas, u Banskim dvorima, mons. dr. Franju Komaricu, biskupa banjalučkog. 

Biskup Komarica posebno je govorio o problemima Hrvata u Republici Srpskoj, odnosno Banjalučkoj biskupiji, gdje vlasti Republike Srpske onemogućavaju obnovu kuća Hrvata koji se žele vratiti , čime se sprječava njihov povratak. Današnja situacija hrvatske populacije u entitetu Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, rekao je, postaje sve dramatičnija. Preostali domicilni Hrvati, kojih je oko 5 % od njihove predratne populacije, uglavnom su ljudi starije dobi za koje se sve poratne godine brine gotovo isključivo Caritas Banjalučke biskupije. Dodao je da nema skoro nikakve političke i pravne pomoći. Upoznao je premijera Oreškovića s nekim osobito važnim pitanjima, u kojima bi institucije Republike Hrvatske mogle učinkovito pomoći poboljšanju teške životne situacije i osiguranju sigurnije i dostojnije budućnosti tamošnjim Hrvatima.
 
Predsjednik Vlade Tihomir Orešković istaknuo je da je sustavna skrb o Hrvatima u Bosni i Hercegovini Ustavna, ali i moralna, obveza svake hrvatske Vlade i da će ta pomoć i dalje biti prioritet. Rekao je i da će Vlada Republike Hrvatske dati punu potporu ulasku Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, što je posebno važno pitanje radi stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine. Jedan od načina te potpore bit će i zajednička suradnja na projektima od zajedničkog interesa, za koje je moguće povući sredstva iz europskih fondova, a koji imaju za cilj bolji život Hrvata u Bosni i Hercegovini.
 
Premijer Orešković zahvalio je biskupu Komarici na skrbi o Hrvatima u Banjalučkoj biskupiji te naglasio kako će Vlada nastaviti sustavno pomagati da se Hrvati vrate na svoja ognjišta.          

Pisane vijesti