Predsjednik Vlade otvorio "Osječko ljeto kulture"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_otvorio_osjecko_ljeto_kulture.jpg

Da nije bilo obrane i branitelja ne bismo danas mogli otvarati Osječko ljeto kulture, a čestitam i onima koji su i prije Domovinskog rata sačuvali hrvatski nacionalni i kulturni identitet

OSIJEK, , 25. lipnja 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader otvorio je večeras 7. "Osječko ljeto kulture" (OLJK), najveću kulturnu priredbu u istočnom dijelu Hrvatske koja će se održavati do 21. srpnja na nekoliko lokacija u povijesnoj osječkoj gradskoj jezgri Tvrđi.

Otvarajući priredbu premijer Sanader podsjetio je kako je Hrvatski sabor na današnji datum 1991. godine donio povijesne odluke : Deklaraciju o samostalnosti i suverenosti RH te ustavnu odluku o nezavisnosti RH.

Dodao je kako je danas, s najvišim državnim dužnosnicima taj dan obilježio u Zagrebu, Vukovaru i Osijeku te da je Osijek branio Hrvatsku na Dravi, jednako kao Vukovar na Dunavu i Zagreb na Savi, što je dio okupljenih popratio zvižducima i uzvicima negodovanja.

Da nije bilo obrane i branitelja ne bismo danas mogli otvarati Osječko ljeto kulture, a čestitam i onima koji su i prije Domovinskog rata sačuvali hrvatski nacionalni i kulturni identitet, rekao je Sanader dodajući da se taj identitet stoljećima sačuvao putem jezika, književnosti, umjetnosti i glazbe. Premijer Sanader čestitao je gradu Osijeku na tradiciji održavanja OLJK-a te poželio je da se ova priredba nastavi uz punu potporu Vlade i Ministarstva kulture, što su okupljeni građani pozdravili pljeskom.

Osječki gradonačelnik Anto Đapić ocijenio je kako je OLJK nadraslo okvire najvećeg kulturnog zbivanja istočno od Zagreba te da se održava temeljem "dobre suradnje grada i Vlade, Gradskog poglavarstva i Ministarstva kulture, Osijeka i Zagreba, potvrđujući kontinuitet zajedničkog djelovanja na izgradnji integralnog nacionalnog identiteta, utemeljenog na otvorenosti prema drugim kulturama i narodima".

Otvorenju su, uz ostale, nazočili predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, ministri Berislav Rončević i Božo Biškupić te županijski i gradski čelnici i predstavnici osječkoga Sveučilišta.

Nakon svečanosti otvorenja nastupio je Orkestar Duke Ellingtona iz New Yorka, a to je ujedno i prvo gostovanje ovoga poznatog jazz-orkestra u Hrvatskoj, koji će sutra nastupiti i u Splitu.

Uz standarde iz stvarateljskog opusa Duke Ellingtona (1899-1974), američki glazbenici na početku nastupa izveli su instrumentalnu verziju hrvatske himne "Lijepa naša domovino" te jazz-obradu skladbe "Ne dirajte mi ravnicu".

Na ovogodišnjem OLJK-u ukupno će biti prkazana 42 kazališna, glazbena, književna, likovna i filmska sadržaja, od čega dvije kazališne premijere u vlastitoj produkciji - "Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi", autora Toma Stopparda, u režiji Zlatka Svibena, te "Velika, velika zemlja OZ", autorice Nine Mitrović, koja će se realizirati u suradnji s osječkim Dječjim kazalištem "Branka Mihaljevića".Troškovi ovogodišnjeg OLJK-a iznose 1,4 milijuna kuna, od čega je oko milijun kuna osigurao grad Osijek, sponzori oko 300.000 kuna, dok je 160.000 kuna izdvojilo Ministarstvo kulture RH.



Pisane vijesti