Predsjednik Vlade Plenković: Hrvatska je ponosna i aktivna članica Vijeća Europe punih 20 godina

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/7 studenog/EV.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na Okruglom stolu "Prvih 20 godina članstva Republike Hrvatske u Vijeću Europe, 1996.-2016.", koji se održava u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Europskog pokreta Hrvatska i Diplomatske akademije u Europskom domu u Zagrebu, u povodu 20 godina članstva Republike Hrvatske u Vijeću Europe. 

Uz predsjednika Vlade, skupu je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da Vijeće Europe već više od šest desetljeća postoji kao stožerna europska institucija i opće mjerilo za poštivanje najviših postavljenih demokratskih vrijednosti. „Na taj način, djelovanje Vijeća Europe postaje i svojevrsnim sinonimom za najviše demokratske standarde na europskom kontinentu, napose u području poštivanja ljudskih prava, višestranačke demokracije i vladavine prava. Članstvo 47 država šire europske regije čini Vijeće Europe jednom od ne samo sadržajno, nego i geografski širih međudržavnih organizacija“.

Predsjednik Vlade naglasio je kako je Hrvatska svojim članstvom u Vijeću Europe od 7. studenoga 1996. godine potvrdila istinsku privrženost svim važećim vrijednosnim paradigmama Vijeća Europe, svrstavši se uz bok drugih članica koje prepoznaju važnost promicanja svijesti o zajedničkom europskom kulturnom identitetu kroz najviše standarde zaštite ljudskih prava. „Tada smo prihvatili opći cilj Vijeća Europe propisanog u članku 1. Statuta – raspravljanje pitanja od zajedničkog interesa, sklapanje sporazuma i usvajanje zajedničke akcije na ekonomskom, socijalnom, kulturnom,znanstvenom, pravnom i administrativnom polju, kao i očuvanje i razvoj ljudskih prava i temeljnih sloboda kako bi se ostvarilo veće jedinstvo između članica radi očuvanja i promicanja ideala i načela koji su zajednička baština i poticanja njihovog ekonomskog i socijalnog napretka“, rekao je predsjednik Vlade i nastavio: „Nakon stjecanja međunarodnog priznanja pod vodstvom prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i očuvanja njene neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti u Domovinskom ratu, članstvo u Vijeću Europe, uz primanje u Ujedinjene narode i OESS, bilo je među prvim većim vanjskopolitičkim uspjesima“.

„Proces pristupanja Hrvatske Vijeću Europe, a posebno 7. studenoga 1996., za mene će uvijek nositi lijepa sjećanja. Kao što je nekima od vas poznato, posebno mi je zadovoljstvo i čast što sam i osobno imao priliku, kao mladi diplomat u Ministarstvu vanjskih poslova, sudjelovati u radu na pristupanju Hrvatske Vijeću Europe, u to vrijeme za Hrvatsku najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja. Tada sam bio zadužen i za odnose s Vijećem Europe, te sam imao prigodu sudjelovati u ispunjavanju uvjeta koje je Hrvatska na svojem putu do punopravnog članstva u Vijeću Europe uspješno odradila“, rekao je predsjednik Vlade dodavši kako se s posebnim veseljem prisjeća dana kada je tadašnji ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić potpisao Statut Vijeća Europe te kada se hrvatska zastava zavijorila pred sjedištem Vijeća Europe u Strasbourgu. „Želim stoga iskoristiti ovu priliku da zahvalim svim kolegicama i kolegama koji su u različitim svojstvima zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, predstavnika u Odboru ministra, zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava te stručnjacima akademskog i nevladinog društva svojim angažmanom doprinijeli afirmaciji i profiliranju Hrvatske u Vijeću Europe“, dodao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pridruživši se zajednici država koje njeguju i promiču najviše standarde zaštite ljudskih prava proizašlih iz Europske konvencije o ljudskim pravima, kao i ugradnjom svih visokih demokratskih standarda u hrvatsko zakonodavstvo i pravnu praksu, Hrvatska postaje ono što danas jest – zemlja koja je u potpunosti predana demokratskim temeljima na kojima počiva suvremena Europa. U proteklih 20 godina, Hrvatska u Vijeću Europe postaje aktivnom državom članicom koja na ravnopravnoj osnovi sudjeluje u raspravama koje imaju za cilj traženje rješenja na brojna pitanja s kojima se suočava današnja Europa – od nalaženja načina za unaprjeđenje zaštite manjina, prava mladih, do borbe protiv organiziranog kriminala i trgovanja ljudima.

„Svjesni smo da je jedino demokratska Europa koja počiva na međusobnoj suradnji i otvorenom dijalogu ujedno stabilna i sigurna Europa. Stoga će Hrvatska nastaviti aktivno sudjelovati u svim aktivnostima Vijeća Europe. Posebnu pozornost posvetit ćemo brizi o usuglašavanju hrvatskih propisa i djelovanja vlasti Konvenciji i praksi Europskog suda za ljudska prava. Pružit ćemo adekvatnu potporu institucijama koje su uključene u suradnju i zastupanje Republike Hrvatske s Vijećem Europe i Europskim sudom“, rekao je predsjednik Vlade ističući da Hrvatska, sudjelujući u zajedničkim naporima, temeljenim na zajedničkim vrijednostima,  s ostalim članicama gradi vlastitu budućnost, kao i budućnost našeg europskog kontinenta.

„Koristim ovu priliku još jednom izraziti spremnost Vlade Republike Hrvatske da svojim angažmanom i dalje aktivno pridonosi svim naporima ove paneuropske organizacije, čija smo ponosna članica danas već punih 20 godina“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković