Predsjednik Vlade RH na proslavi obljetnica HRT-a

Svečanom akademijom u novom studiju Hrvatske radiotelevizije (HRT) večeras je u nazočnosti najviših uzvanika iz političkog, kulturnog, znanstvenog, gospodarskog i vjerskog života proslavljen 80. rođendan radija i 50. obljetnica osnutka televizije u Hrvatskoj.

OBILJEŽEN 80. ROĐENDAN RADIJA I 50. OBLJETNICA OSNUTKA TELEVIZIJE U HRVATSKOJ

ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Svečanom akademijom u novom studiju Hrvatske radiotelevizije (HRT) večeras je u nazočnosti najviših uzvanika iz političkog, kulturnog, znanstvenog, gospodarskog i vjerskog života proslavljen 80. rođendan radija i 50. obljetnica osnutka televizije u Hrvatskoj.

Uz glavnog ravnatelja Mirka Galića na svečanosti su o povijesti i današnjoj ulozi Hrvatskog radija (HR) i Hrvatske televizije (HTV) govorili predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Ustvrdivši kako današnji jubilej ima šire društveno značenje od okvira samog HRT-a ravnatelj Galić je kazao da su radio i televizija dijelili sva iskušenja vremena u kojima su radili te nosili teret političkih i povijesnih promjena.

Većina režima koji su se u 80 godina izmijenili, nisu jamčili slobodu izražavanja, ali su odanost profesiji i profesionalni entuzijazam kroz desetljeća ojačali sve neprofesionalne utjecaje sa strane, rekao je Galić.

Napomenuo je kako HRT, danas opremljen digitalnom tehnologijom, ima sve preduvjete za modernu budućnost te ostvarenje svih zadaća koje javni medij mora izvršavati.

Predsjednik Mesić kazao je kako su nacionalni radio i televizija rad započeli kao monopolisti, no, istaknuo je, u doba medijskog pluralizma zadržali su status javnih ustanova, što pred sve odgovorne za program stavlja posebne zadaće.

"Ne smijete podilaziti postojećim niskim kriterijima, morate ih uspostavljati i podizati. HRT ima odgovornost prema cijelom društvu i ne smije se voditi samo prema gledanosti odnosno slušanosti", rekao je predsjednik Mesić.

Dodao je kako se u današnjim uvjetima koji zaposlenima na HRT-u jamče slobodu, ne smiju zaboraviti niti trenuci kada je ta kuća iz političkih razloga "istinu potiskivala zbog laži" ili "ostajala bez onih koji su joj trebali osigurati kontinuitet". To ne smijemo zaboraviti kako se takve situacije više nikada ne bi ponovile, rekao je Mesić.

Premijer Sanader kazao je da je HRT izrasla u jednu od najjačih javnih radio-televizijskih kuća u Europi.

"Uvjeren sam da će HRT taj položaj i očuvati, a Vlada će joj u tome pomoći", dodao je. Premijer je također ocijenio da je "profesionalnošću i objektivnošću hrvatskih novinara i urednika dosegnuta razina medijske kulture usporediva s onom u najrazvijenijim zemljama. Treba nastaviti tim putem jer profesionalnost i objektivnost nemaju alternative", dodao je Sanader.

Podsjetio je i na važnost javne radio-televizije na putu približavanja Europskoj uniji, rekavši da je HRT jedna od institucija u koju javnost ima najviše povjerenja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kazao je kako se na HRT-u trebaju zauzimati da se očuvaju demokracija i ostvarene medijske slobode.

"Istodobno treba se boriti i protiv onih zala informacijske globalizacije koja senzacionalizmom i potrošačkim mentalitetom informaciju pretvaraju u bezvrijednu robu", istaknuo je Šeks.

Sudjelujući na svečanosti u HRT-ovom studiju "Anton Marti" glavni tajnik Europske unije za radiodifuziju (EBU) Jean Reveleillon rekao je kako je "HRT blizak građanima, brani tradicinalne vrijednosti poštivanja ljudskog dostojanstva, društvenog suglasja i kulture u svim njezinom oblicima, te doprinosi procvatu demokracije".

U predvorju Doma HRT-a na Prisavlju jutros su postavljene biste osnivača Radio Zagreba Ive Sterna (1889.-1961.) i prvog direktora Radio-televizije Zagreb Ivana Šibla (1917.-1989.), zaslužnog što je prva televizijska postaja u bivšoj državi (Jugoslaviji) otvorena upravo u Hrvatskoj.

Odana je i počast svim zaposlenicima HRT-a poginulima u Domovinskom ratu.

U završnoj fazi digitalizacije informativnog programa otvoreni su novi desk i studio informativnog programa, a središnji Dnevnik večeras je prvi put emitiran u digitalnoj tehnologiji.



Pisane vijesti