Predsjednik Vlade s predsjednikom Vlade Češke Republike Paroubekom

Češka Republika snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO, a premijer Jiri Paroubek poticat će češke poduzetnike na snažniji angažman u hrvatsko gospodarstvo, kazali su u ponedjeljak u Zagrebu češki premijer i njegov domaćin Ivo Sanader.

PAROUBEK: ČEŠKA ZA SNAŽNIJA GOSPODARSKA ULAGANJA U RH

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Češka Republika snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO, a premijer Jiri Paroubek poticat će češke poduzetnike na snažniji angažman u hrvatsko gospodarstvo, kazali su u ponedjeljak u Zagrebu češki premijer i njegov domaćin Ivo Sanader.

"Češka pripada onim zemljama koje daju punu potporu Hrvatskoj na putu u Europsku uniju i NATO savez, a među njima je i premijer Parobuek koji je zaista bio jedan od najaktivnijih u toj potpori", rekao je Sanader.

Sanader i njegov češki kolega najviše su vremena u bilateralnim razgovorima posvetili gospodarskoj suradnji dviju zemalja.

"Naglašavat ću češkoj poduzetničkoj javnosti o prilikama koje se ovdje pružaju, u području turizma, zaštite okoliša, industrijske proizvodnje", rekao je Parobuek.

Trgovinska razmjena dviju zemalja 2005. iznosila je 500 milijuna američkih dolara, s velikim hrvatskim deficitom - 76,7 izvoza i 434,8 milijuna dolara uvoza.

Sanader, koji će krajem godine posjetiti Prag, kazao je da će Hrvatska ondje organizirati investicijski i gospodarsko-građevinski forum gdje će prezentirati sve prednosti riječke luke.

"Posebno ćemo naglasiti dvije nove" prednosti, a to su "modernizacija luke, koja je u tijeku i nizinsku prugu" koja će se početi graditi krajem ove godine i završiti 2012., rekao je Sanader.

Mala i srednja češka poduzeća investirala su pola milijarde dolara u Rumunjsku i Bugarsku, a istodobno držim da u RH za te investicije postoje bolji uvjeti, rekao je češki premijer je Paroubek.

Češki građani ne zaostaju za svojim vodstvom kad je u pitanju potpora Hrvatskoj, pokazala je anketa prema kojoj izniman broj Čeha, 76 posto, podržava pristup Hrvatske EU, prema ispitivanju koje je Eurobarometar (služba Europske komisije za ispitivanje javnog mnijenja) provela u svim zemljama EU.

Češki gost je iznio uvjerljive argumente u prilog ulaska u EU među kojima je prvenstveno snažan češki gospodarski rast 2005., od 6 posto, što je impresivna brojka za srednje razvijenu zemlju.

Češka je dobila 9 milijardi eura izravnih stranih investicija, a 2006., očekuje rast BDP-a od 8 posto, kazao je Paroubek te zaključio da "za takav razvoj najviše možemo zahvaliti činjenici da je Češka ušla u NATO i EU".

Početkom 90-ih Češka je privukla ulaganja stotinama milijuna dolara godišnje, a ove godine očekuje nadmašiti i spomenutih lanjskih 9 milijardi, ali ne dolara, već eura, rekao je i izrazio uvjerenje da će "nakon pristupanja EU i NATO-u strane investicije i gospodarstvo bilježiti snažan rast" i u Hrvatskoj.

Češka je zainteresirana da se Hrvatskoj uputi pozivnica za NATO, kazao je nadalje Paroubek i dodao da njegova zemlja drži regiju zapadnog Balkana prioritetnim područjem svoje vanjske politike, a nudi i svoje diplomate za rješavanje sporova između pojedinih balkanskih zemalja.

U Zagreb je doputovalo i izaslanstvo čeških poduzetnika koji će s kolegama iz Hrvatske održati Hrvatsko-češki gospodarski forum, a kraće izlaganje održat će i sam Paroubek.



Pisane vijesti