Predsjednik Vlade u Varaždinu: Jedan od prioriteta Vlade je jačanje partnerstva s lokalnom i regionalnom samoupravom

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/6 prosinca/PVRH_VZ3.jpg

U povodu Dana grada Varaždina i blagdana svetog Nikole, zaštitnika grada, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je danas Varaždin. 

Sastao se s biskupom Varaždinske biskupije mons. Josipom Mrzljakom, a potom i sa  županom Varaždinske županije Predragom Štromarom i gradonačelnikom Grada Varaždina Goranom Habušem.

Predsjednik Vlade nazočio je i svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina. Čestitavši Dan grada Varaždinkama i Varaždincima te svim dobitnicima javnih priznanja Grada Varaždina, predsjednik Vlade u svom je obraćanju istaknuo: „ Varaždin je oduvijek, još od vremena kada je tijekom 18. stoljeća bio glavni grad Hrvatske, imao status trgovačkog, obrazovnog i kulturnog središta sjeverozapada zemlje. Varaždin je, kao prvi grad koji je  stekao status kraljevskog grada 1209. godine, nastao kao naselje obrtnika i trgovaca na križištu starih rimskih prometnica.
 
Kao tipičan srednjovjekovni privilegirani grad, Varaždin je ubrzo postao najnapučenijim gradom današnjeg područja kontinentalne Hrvatske (tadašnje Kraljevine Slavonije) i bio je mjestom gdje su se održavala zasjedanja Hrvatskog sabora. U vrijeme prodora Osmanlija, ovo je područje na pragu 16. stoljeća dobilo veliko značenje u obrani svih okolnih područja. U Varaždinu se osnivaju raznovrsni cehovi, poput kovačkih, zlatarskih, pekarskih i trgovačkih. Sve su to tradicije na kojima se i danas temelji poduzetnički duh Varaždinaca. Varaždin je bio jedan od glavnih središta iz kojeg  su se hrvatskim krajevima širile ideje Hrvatskog narodnog preporoda.
 
Veliki doprinos Varaždin je dao stvaranju neovisne i samostalne Hrvatske. Osvajanjem vojarne i oslobađanjem grada od tzv. JNA, Varaždin je pomogao u jačanju hrvatskih oružanih snaga. Sedma gardijska brigada sudjelovala je u svim ključnim akcijama tijekom Domovinskog rata, a 104. brigada bila je angažirana u obrani Zapadne Slavonije i uključena u vojno-redarstvene operacije ,,Bljesak“ i  „Oluja“ i ovom prigodom još jednom zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima.
 
Varaždin je postao važno gospodarsko i kulturno središte županije. Danas poduzetnička tradicija i postojanje kvalitetne prometne infrastrukture daju snažan doprinos potencijalu razvoja gospodarskih aktivnosti u Varaždinu. Uvjeren sam da Varaždin može uspješno odgovoriti na nove izazove i dodatno unaprijediti kvalitetu života svojih građana. Jedan od glavnih prioriteta ove Vlade je jačanje partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave. Upravo naše gradove, općine i županije vidimo kao pokretače novog razvojnog ciklusa.
 
Varaždin sa svojim projektima usmjerenim na poticanje poduzetništva, razvoja turizma i obrazovanja može biti primjer mnogim gradovima, osobito u ovom dijelu Hrvatske. Moja će Vlada poseban naglasak staviti na razvoj administrativnih kapaciteta i pojednostavljenje procedura za mogućnost korištenja europskih fondova. Naše napore ćemo usmjeriti na pripremu i provedbu projekata kako bi svaki raspoloživi euro iz europskih fondova iskoristili za brz i ravnomjeran razvoj Hrvatske. U našem programu za uspješnost u korištenju EU fondova ključna je suradnja i s regionalnim koordinatorima.
 
Velika prednost koju ova regija i grad Varaždin imaju su ljudi, vrijedne Varaždinke i Varaždinci. Stoga, na vrijeme ste prepoznali važnost ulaganja u mlade i obrazovni sustav.  Posebno čestitam i vjerujem da ste ponosni na osnivanje Sveučilišta Sjever koje je formalno postalo osmo javno sveučilište u Hrvatskoj. Na taj način Varaždin je postao  sveučilišno središte za sjever Hrvatske, dakle za Varaždinsku, ali i Međimursku te Koprivničko-križevačku županiju. Možemo reći da je osnivanje Sveučilišta izvrstan primjer suradnje županije, grada i resornih ministarstva, čiji je cilj stvaranje regije znanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Stoga će i ova Vlada poduzeti sve korake za daljnji razvoj Sveučilišta i nastojati udovoljiti zahtjevu za dodjelu zemljišta i zgrade nekadašnje vojarne Ivan Drašković kako bi se stvorili što bolji materijalni uvjeti za rad Sveučilišta. Posebno bih istaknuo da Sveučilište Sjever u Varaždinu, kao i Fakultet organizacije i informatike naglasak stavljaju na studijske programe iz STEM područja(science,technology, engineering, mathematics), dakle na prirodne i tehničke znanosti. Upravo je cilj ove Vlade poticati razvoj studijskih programa u tim područjima koji će omogućiti organiziranje poduzetničkih inkubatora na visokim učilištima  i dati priliku mladima da se povezuju u timove  te započnu s osnivanjem tvrtki pridonoseći bržem zapošljavanju i samozapošljavanju.
 
Možemo reći da je Varaždin pokretač u osmišljavanju sveučilišnog obrazovanja koje je prilagođeno zahtjevima tržišta rada i potrebama industrije. Varaždin ima i veliki turistički potencijal koji se temelji na bogatoj kulturnoj baštini i tradiciji. Varaždin ima spomeničku i umjetničku baštinu s najočuvanijom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom u kontinentalnoj Hrvatskoj. Uz nezaobilazne Varaždinske barokne večeri, jedinstvena perivojna arhitektura gradskog groblja, Hrvatsko narodno kazalište i najstarija glazbena škola u Hrvatskoj čine ovaj „Mali Beč“ neizostavnom destinacijom za sve turiste koji posjećuju ovaj dio Hrvatske. Uz to, posebnu čar ima „Špancirfest“, sada već svjetski poznati festival uličnih svirača koji u najljepšem svjetlu predstavlja tradicijske obrte i sve ljepote Varaždina. Kroz sve ove aktivnosti Varaždin se razvio u turističko središte sjevera Hrvatske te ćemo i s razine Vlade poticati daljnja ulaganja i u ovaj sektor. Kroz sinergiju poduzetničkog i turističkog razvoja i investicije u obrazovanje uvjeren sam da Varaždin može nastaviti putem jačanja svog gospodarstva i stvaranja temelja za ostanak mladih i kvalitetan život svojih građana“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.  
 
 Foto: Darko Gorenak 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković