Predsjednik Vlade uručio nagradu za najbolju dionicu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_urucio_nagradu_za_najbolju_dionicu.jpg

Nagradu za najbolju dionicu predsjedniku Uprave HT-a Ivici Mudriniću uručio je predsjednik Vlade Ivo Sanader koji je, izražavajući zadovoljstvo provedenim IPO-om HT-a podsjetio da je u njemu sudjelovalo više od 350 tisuća hrvatskih građana.

ZAGREB, 29. svibnja 2008. (Hina) - Najbolja hrvatska dionica za 2007. godini je dionica Hrvatskih telekomunikacija (HT), čija je inicijalna javna ponuda dionica (IPO) ujedno i najbolji IPO u prošloj godini, za što su HT-u danas uručene nagrade Zlatna dionica 2007., koju se dodjeljuje u organizaciji tjednika Lider, emisije HTV-a Poslovni klub, Zagrebačke burze i Kapital Kluba te Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Nagradu za najbolju dionicu predsjedniku Uprave HT-a Ivici Mudriniću uručio je predsjednik Vlade Ivo Sanader koji je, izražavajući zadovoljstvo provedenim IPO-om HT-a podsjetio da je u njemu sudjelovalo više od 350 tisuća hrvatskih građana.

Premijer Sanader je naveo kako u Hrvatskoj trenutno, manje ili više aktivno, na tržištu kapitala sudjeluje oko 800 tisuća građana, što je veliki dobitak za državu te je razlog zašto Zagrebačka burza može biti lider u regiji.

Premijer je istaknuo kako se i prilikom javne ponude dionica HT-a upozoravalo da se na tržištu kapitala može dogoditi ono što se danas događa, ali i da je "činjenica da nema razloga za previše pesimizma jer su i svjetsko i europsko financijsko tržište prošli već i puno teže oluje, ali se nakon njih uvijek išlo naprijed".

Razvoj financijskog tržišta, prema njegovim riječima, dodatno će potaknuti i članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u.

Pritom je rekao kako je Vlada na današnjoj sjednici usvojila 11 "euro-zakona", a do kraja lipnja bi ih Saboru trebalo biti upućeno još 20-tak, čime će biti ispunjena prva obveza Hrvatske, odnosno obveza usklađivanja zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU.

"Nadam se da ćemo do kraja lipnja ispuniti i još jednu obvezu - sva mjerila za otvaranje svih poglavlja pregovora, što bi značilo da bi vjerojatno ujesen iduće godine, do kraja mandata ove Europske komisije, mogli završiti pregovore", istaknuo je Sanader.

Tijekom ove godine očekuje se i ratifikacija Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u, tako da Hrvatska može u proljeće iduće godine biti punopravna članica NATA-a. To će za domaće i strane investitore i kompanije značiti dodatni poticaj za ulaganje u Hrvatsku, za što su članstvo u EU i NATO-u najbolje jamstvo, zaključio je predsjednik hrvatske Vlade.

Nagrade Zlatna dionica 2007. godine dodijeljene su u 11 kategorija, i to HUP-u Zagreb za najbolju turističku, Zagrebačkoj banci financijsku, a Atlantskoj plovidbi najbolju dionicu u kategoriji pomorstvo, promet, veze i gradnja.

Najbolja dionica u kategoriji hrana i lijekovi je dionica virovitičkog Vira, a industrijska Končar elektroindustrije, dok je Ingra dobila nagradu za najveći porast cijene u 2007. (za više od 375 posto), a Adris grupa za najlikvidniju dionicu.

Dobrovoljna mirovinska društva Erste i Raiffeisen dobila su pak nagradu za doprinos hrvatskom tržištu kapitala.

Nagrade Zlatni udjel 2007. za fondove dodijeljene su PBZ Croatia osiguranju kao najboljem obveznom mirovinskom fondu, ICF Investu za najbolji obveznički fond te najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima, kojom je nagrađen i HPB Invest, dok su tri fonda ZB Investa izabrana za najbolje dioničke, uravnotežene i novčane fondove.



Pisane vijesti