Predstavljen program mjera obveznoga srednjoškolskog obrazovanja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predstavljen_program_mjera_obveznoga_srednjoskolskog_obrazovanja.jpg

Predsjednik hrvatske Vlade dr. sc. Ivo Sanader i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predstavili su danas u Vladi Nacionalni program mjera za uvođenje obveznoga srednjoškolskog obrazovanja te kampanju "Srednja škola za sve" koja od danas počinje u cijeloj Hrvatskoj.

ZAGREB, 28. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predstavili su danas u Vladi Nacionalni program mjera za uvođenje obveznoga srednjoškolskog obrazovanja te kampanju "Srednja škola za sve" koja od danas počinje u cijeloj Hrvatskoj.

"Tim projektom želimo probuditi svijest i podići ju na višu razinu u svim dijelovima društva, zbog čega najprije idemo s nacionalnom strategijom, a ne s promjenom Ustava i zakona", rekao je Sanader.

Iznio je "šokantne podatke" po kojima je na Zavodu za zapošljavanje sada 16.160 osoba između 16 i 19 godina, dok je po popisu stanovništva 2001. u Hrvatskoj bilo gotovo 1,5 milijuna stanovnika bez srednje škole.

Premijer je izrazio uvjerenost da će nakon uvođenja mjera Nacionalnog programa, za što se nada da neće trajati duže od dvije godine, te brojke biti puno manje, kao i da Hrvatska više neće biti među zemljama s najmanjim brojem godina u obveznom školovanju.

"Cilj je da 2010. imamo najbolji obrazovni sustav u ovom dijelu Europe, da se uvede jedna smjena u škole, da uz obvezno srednjoškolsko obrazovanje bude i više studenata te da postanemo društvo koje će se moći nositi s drugima u globalizacijskim procesima", dodao je Sanader.

Ministar Primorac rekao je da uvođenje tih mjera država namjerava ostvariti postupno, nizom poticajnih mjera, a ne prisilom.

Po njegovim riječima dosad su već stvoreni preduvjeti za taj proces, a među njima su, kako je dodao, značajno povećanje ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje, provedena analiza tržišta rada i uspostavljeni partnerski odnosi s gospodarstvenicima, sindikatima i poslodavcima.

Primorac je istaknuo da se Nacionalni program temelji na Ustavu, po kojemu obrazovanje mora biti dostupno svima pod jednakim uvjetima, no stanje na terenu, primjerice u Kninu, oko Šibenika i Vukovara, često je drugačije, ljudi nemaju sredstava za plaćanje prijevoza do škole, smještaja u učeničkim domovima ili udžbenika.

Osim besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda srednjih škola, besplatnog smještaja u učeničke domove i besplatnog prijevoza, posebnu pozornost dajemo uključivanju problematičnih učenika u obrazovni proces te obrazovanju do stjecanja prvih zvanja, što bi bilo minimalno dvije godine, istaknuo je.

Izvijestio je da, prema nedavno provedenom anketnom istraživanju, oko 85 posto roditelja i 71 posto učenika podupire uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja.

Projektu su prethodili, među ostalim, izgradnja i opremanje velikog broja školskih objekata, zaposleno je više od pet tisuća stručnjaka u obrazovanju te je poboljšan materijalni status profesora.



Pisane vijesti