Premijer Sanader posjetio Sveučilište u Vilniusu

Hrvatski premijer Ivo Sander koji boravi u službenom posjetu Litvi posjetio je u petak poslijepodne najstarije istočnoeuropsko Sveučilište u Vilniusu gdje se sastao s rektorom prof. Benediktasom Joudkaom i studenticama kroatistike.

VILNIUS, 4. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sander koji boravi u službenom posjetu Litvi posjetio je u petak poslijepodne najstarije istočnoeuropsko Sveučilište u Vilniusu gdje se sastao s rektorom prof. Benediktasom Joudkaom i studenticama kroatistike.

Vilniusko Sveučilište, najveće od ukupno 15 u Litvi, osnovali su jezuiti 1579. godine.
Litva ima 24.000 studenata, a rektor smatra da je 15 sveučilišta u zemlji, koje ima tri i pol milijuna ljudi, previše.


On je izrazio zainteresiranost za bilateralnu suradnju sa zagrebačkim Sveučilištem.

Hrvatski premijer nazvao je svoj posjet Sveučilištu "šećerom na kraju".

"I sad, kao šećer na kraju, može se spomenuti ovaj dolazak na najstarije istočnoeuropsko Sveučilište u Vilniusu, na kojemu smo doživjeli jednu posebnu radost, a to je da postoji studij hrvatskog jezika i književnosti", kazao je premijer.

Studij kroatistike ima 15 polaznica koje su sada na četvrtoj godini.

Studentice su Sanaderu poklonile svoj prijevod prvih dvaju pjevanja Judite s hrvatskog na litavski jezik.

Sanader je u izjavi za novinare nakon obilaska sveučilišta rekao da je vrlo zadovoljan susretima s najvišim litavskim dužnosnicima i rezultatima razgovora.

Ponovio je da Litva pruža snažnu potporu Hrvatskoj u približavanju EU.

"... Danas smo se dogovorili da će Litva, ali i druge baltičke zemlje, sastaviti zajedno s nama grupu ljudi koja će sudjelovati u pregovorima, jer želimo, kao što smo to dogovorili sa zemljama Srednje Europe, isto tako vidjeti kakva su litavska iskustva u pregovorima s EU", rekao je Sanader.

On je izrazio uvjerenost da će se uz litavsku pomoć hrvatski proces pregovaranja s EU odvijati vrlo brzo te da će se "nadmetati jedino na košarkaškom terenu".

Litavski premijer Algirdas Brazauskas rekao je da bi Hrvatska, kad bi se njega pitalo, mogla ući u EU odmah, ali to će se, prema njegovu mišljenju, najvjerojatnije dogoditi 2008. godine.

Hrvatski premijer završio je službeni posjet Litvi i trebao bi se vratiti u Zagreb u subotu tijekom prijepodneva.



Pisane vijesti