Priopćenje sa 128. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske usvojila je Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. „Pravosuđe i temeljna prava“. Izvješće se usvaja u sklopu pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, u svrhu ispunjavanja obveza iz pregovora navedenom Poglavlju, utvrđenim u Zajedničkom stajalištu Europske unije za poglavlje pregovora pravne stečevine 23. „Pravosuđe i temeljna prava“, od 25. lipnja 2010. godine i Pregovaračkom stajalištu Republike Hrvatske za poglavlje pregovora pravne stečevine 23. „Pravosuđe i temeljna prava“, od 19. veljače 2010. godine.

Dana je suglasnost na Plan prijama pripadnika nacionalnih manjina u državnu službu u tijela državne uprave za razdoblje od 2011. do 2014. godine. Naime, u skladu s Akcijskim planom za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za razdoblje od 2011. do 2013. godine, donesen je navedeni Plan, kojemu je svrha utvrđivanje realnih mogućnosti povećanja broja pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave u razdoblju od 2011. do 2014. godine, radi postizanja njihove zastupljenosti od 5,5 posto od ukupnog broja zaposlenih u navedenim tijelima. Pri utvrđivanju mogućnosti povećanja broja, vodilo se računa o mogućnostima zapošljavanja novih državnih službenika, uključujući i zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina, te potrebi smanjenja broja zaposlenih u navedenim tijelima utvrđenoj Planom provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka. Vodeći računa o navedenim ograničenjima i raspoloživim financijskim sredstvima za nova zapošljavanja osiguranim u Državnom proračunu RH za 2011. godinu te projekcijama Državnog proračuna za sljedeće kalendarske godine, planira se prijam ukupno 802 pripadnika nacionalnih manjina u tijela državne uprave, od čega 727 u središnja tijela državne uprave i 75 u urede državne uprave u županijama.

Hrvatskom saboru upućen je amandman Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Dodanim člancima osigurana je transparentnost u odlučivanju o odbačaju kaznene prijave iz nadležnosti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Usvojeno je Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 8. „Tržišno natjecanje“. Izvješće se usvaja u sklopu pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, u svrhu ispunjavanja obveza iz pregovora u navedenom Poglavlju, utvrđenim u Zajedničkom stajalištu Europske unije za poglavlje pregovora pravne stečevine 8. „Tržišno natjecanje“, od 25. lipnja 2010. godine i Pregovaračkom stajalištu Republike Hrvatske za poglavlje pregovora pravne stečevine 8. „Tržišno natjecanje“, od 1. travnja 2010. godine.

Vlada je prihvatila Informaciju o Sporazumu o međusobnim pravima i obvezama brodogradilišta od 2011.-2020. godine, između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te brodogradilišta Brodograđevna industrija Split d.d. u Splitu, Brodograđevna industrija 3. MAJ d.d. u Rijeci, Brodotrogir d.d. u Trogiru i Brodogradilišta Kraljevica d.d. u Kraljevici. Naime, u okviru pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije radi pristupanja Hrvatske kao punopravne članice EU, te u okviru pregovora u Poglavlju 8. „Tržišno natjecanje“.

Hrvatskom saboru upućeno je mišljenje o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, s Konačnim prijedlogom zakona, koji je predsjedniku Sabora podnio Dinko Burić, zastupnik u Saboru, aktom od 1. travnja 2011. godine, a kojim se predlaže legalizacija svih poljoprivrednih građevina izgrađenih do 31. prosinca 2010. godine. Uvažavajući razloge zbog kojih se predlaže donošenje predmetne dopune Zakona, Vlada predlaže Saboru da ne prihvati Prijedlog navedenog Zakona i izvješćuje da je u pripremi Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i gradnji kojim će se na odgovarajući način urediti pitanje „legalizacije“ svih „bespravnih“ građevina. U tom smislu, Vlada posebno ističe da se „legalizacija bespravnih građevina“ ne može provesti ex lege, nego se ista mora provesti individualno po zahtjevu investitora, odnosno vlasnika, pojednostavljenom procedurom, odnosno uz ispunjavanje osnovnih zahtjeva pojedinih upravnih područja, te uz sudjelovanje lokalne zajednice, kojoj je također u interesu provođenje „legalizacije“. Uzimajući to u obzir, Vlada smatra da navedeni prijedlog ne može dati valjanu osnovu za provođenje ove važne mjere. Suprotno od toga, njegovim donošenjem i provedbom otežala bi se provedba „legalizacije“ poljoprivrednih građevina jer se radi nedostatne evidencije ne bi mogla provesti do kraja.

Vlada je uputila Hrvatskom saboru mišljenje o Izvješću o radu pučkog pravobranitelja za 2010. godinu, koje je pučki pravobranitelj podnio predsjedniku Sabora aktom od 11. travnja 2011. godine, mišljenje o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2010. godinu, koje je pravobraniteljica Saboru podnijela aktom od 31. ožujka 2011. godine, mišljenje o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2010. godinu, koje je pravobraniteljica podnijela Hrvatskom saboru aktom od 31. ožujka 2011. godine. Mišljenje je upućeno i o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2010. godinu, koje je pravobraniteljica predsjedniku Hrvatskog sabora podnijela aktom od 31. ožujka 2011. godine. U svim mišljenjima o navedenim Izvješćima Vlada Republike Hrvatske iznosi primjedbe i ukazuje na određene manjkavosti.

Prihvaćeno je Godišnje izvješće o provedbi utvrđene politike, planova i propisa u svezi s nadzorom i zaštitom prava i interesa Republike Hrvatske na moru za 2010. godinu. Tijekom 2010. godine, sva tijela nadležna za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, postupajući po pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ostvarila su vrlo dobre rezultate, uvažavajući činjenicu da je i planiran manji broj aktivnosti i manja financijska sredstva u odnosu na 2009. godinu.

Vlada je prihvatila Izvješće o izvršenju godišnjeg programa rada i poslovanja Hrvatskog zavoda za norme u 2010. godini.

Prihvaćeno je Izvješće o izvršenju Godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2010. godine te se upućuje Hrvatskom saboru, na donošenje.

Vlada je donijela Odluku o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske na području hrvatskog Podunavlja. Donošenjem ove Odluke otklanja se nejednakost kod raznih vidova otkupa stanova na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije koja je bila uzrokovana ratnim okolnostima na tim područjima. Također, navedena područja su rjeđe naseljena od drugih područja Republike Hrvatske pa kupnja stambenih objekata po povoljnim uvjetima potiče ostanak stanovništva na tim područjima.

Izmijenjena je Uredba o uvjetima za kupnju obiteljske kuće ili stana u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi. Njome se briše članak 4. kojim se omogućavalo pravo na kupnju stanova u vlasništvu Republike Hrvatske koji se nalaze u gradovima i općinama na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije razvrstanim u I. skupinu područja posebne državne skrbi prema Zakonu o područjima posebne državne skrbi bivšim nositeljima stanarskog prava te koji su stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca temeljem Zakona o najmu stanova. Međutim, dio bivših nositelja stanarskog prava ne mogu ostvariti povoljnost kupnje stana iz Uredbe o uvjetima za kupnju obiteljske kuće ili stana u državnom vlasništvu, jer imaju drugu nekretninu u vlasništvu, a koju su mogli imati sukladno Zakonu o otkupu stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, da su te stanove mogli otkupiti za vrijeme važenja tog Zakona. Na području navedenih županija pravo na kupnju stanova zaštićenih najmoprimaca, bivših nositelja stanarskog prava na cjelovit način riješit će se Odlukom o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske na području hrvatskog Podunavlja.
Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama dana je ovlast za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Navedena Agencija ovlašćuje se da, u svoje ime, a za račun RH, kupuje nekretnine za potrebe RH ili zamjenjuje nekretnine u vlasništvu RH s nekretninama u vlasništvu drugih osoba, a sve za potrebe stambenog zbrinjavanja izbjeglica-bivših nositelja stanarskog prava, te za druge potrebe stambenog zbrinjavanja, a na temelju potreba koje utvrđuje Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.


Donesena je Odluka o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva-Ravnateljstvo za robne zalihe u proteklom razdoblju zaprimilo je zahtjeve za obnavljanjem pšenice državnih robnih zaliha i to isključivo od pravnih subjekata koji se bave mlinarskom proizvodnjom, a ujedno su i skladištari državnih robnih zaliha: Mlin i pekare d.d. Sisak, Granolio d.d. Zagreb, PP Orahovica d.d. Orahovica, Silosi VTC d.o.o. Virovitica i Papuk d.d. Našice. Svoje zahtjeve za obnavljanjem obrazlažu nedostatnim količinama te stoga visokim cijenama pšenice na domaćem i stranom tržištu, što je uzrokovano smanjenim prinosima u žetvi 2010. godine uslijed vremenskih poremećaja tijekom zriobe i same žetve. Obnavljanjem pšenice iz strateških robnih zaliha djelomice bi ublažile posljedice uvoza pšenice po visokim cijenama, stabilizirala bi se cijena mlinarskih i pekarskih proizvoda, što bi se pozitivno odrazilo na očuvanje standarda građana.

Stavljena je izvan snage Odluka o osnivanju Povjerenstva za praćenje cijena, njihovog utjecaja na standard građana i predlaganje odgovarajućih mjera. Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 17. siječnja 2008. godine osnovano je Povjerenstvo ta praćenje cijena, njihovog utjecaja na standard građana i predlaganje odgovarajućih mjera, sa zadaćom praćenja kretanja cijena prehrambenih proizvoda, energenta i komunalnih usluga, suradnje sa savjetodavnim (regulatornim) tijelima, udrugama potrošača i predstavnicima jedinica lokalne samouprave te predlaganjem mjera Vladi republike Hrvatske i Gospodarsko socijalnom vijeću u cilju ublažavanja njihovog utjecaja na životni standard građana. Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska udruga poslodavaca i pet sindikalnih središnjica 14. ožujka 2011. godine utvrdili su sadržaj i djelokrug rada Gospodarsko-socijalnog vijeća i njegovih radnih tijela, pri čemu je člankom 10. Sporazuma o osnivanju GSV-a utvrđeno da Vijeće prati, izučava i ocjenjuje utjecaj promjena cijena i plaća na gospodarsku i socijalnu stabilnost i razvoj te da predlaže Vladi, poslodavcima i sindikatima, odnosno udrugama i udrugama više razine vođenje usklađene politike cijena i plaća. Imajući u vidu širok djelokrug rada Gospodarsko-socijalnog vijeća i njegovih radnih tijela, koji daleko kompleksnije obuhvaća pitanje politike cijena i plaća, prestaje potreba za daljnjim radom Povjerenstva za praćenje cijena, njihovog utjecaja na standard građana i predlaganje odgovarajućih mjera.

Izvan snage stavljena je i Odluka o osnivanju Povjerenstva za energetiku i obnovljive izvore energije. Povjerenstvo za provedbu Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava u Republici Hrvatskoj od 2002. do 2011. godine je također osnovano Odlukom Vlade i kontinuirano prati razvoj, izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava u Hrvatskoj. Nadalje, Stručno povjerenstvo za praćenje redovite opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata djeluje u slučajevima izvanrednog poremećaja opskrbe tržišta naftnih derivata u Republici Hrvatskoj i provodi Plan intervencije u slučajevima izvanrednog poremećaja opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata odredbom članka 1. stavka 3. Kako gore navedeno Povjerenstvo ima strogo definirani opseg poslova i zadataka nije potrebno Povjerenstvo za energetiku i obnovljive izvore energije.

Također, stavljena je izvan snage Odluka o ukidanju Povjerenstva za poljoprivredno-prehrambenu politiku. Zadaća predmetnoga Povjerenstva bila je praćenje cijena, analiza, predlaganje, poticanje i praćenje provedbe mjera za povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje te povećanje udjela domaćih proizvoda u ukupnoj domaćoj potrošnji. Kako su zadaće navedenoga Povjerenstva pokrivene radom Gospodarsko-socijalnog vijeća stoga ne postoji potreba za radom Povjerenstva.

Dana je suglasnost Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2012. do 2014. godine za sklapanje ugovora za usluge preventivnog i tekućeg tehničkog održavanja i preventivne protupožarne zaštite poslovnog kompleksa u Zagrebu, Ulica Grada Vukovara 78.

Donesena je Odluka o rasporedu sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu (Narodne novine, broj 140/2010), u razdjelu 095 Ministarstva uprave, na aktivnosti A830002 Stručno osposobljavanje državnih službenika. S obzirom da je Ministarstvo uprave donošenjem Uredbe o osnivanju Državne škole za javnu upravu i preuzimanjem poslova osposobljavanja i usavršavanja službenika, smanjen djelokrug, predlaže se raspored, odnosno prijenos tih sredstava Državnoj školi za javnu upravu koja je navedene poslove preuzela. Navedeni raspored sredstava nužan je za početak rada Državne škole i obavljanje poslova iz njezinog djelokruga, osobito izobrazbe službenika koji rade na poslovima koji su vezani za Europsku uniju te službenika koji rade ili se pripremaju za rad na fondovima Europske unije, što je prioritet Vlade Republike Hrvatske s obzirom na obveze Republike Hrvatske u postupku dovršetka pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Vlada je donijela Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u prosincu 2010. godine u Republici Hrvatskoj, te razlike potvrđenih šteta. Sredstvima državnog proračuna daje se žurna pomoć za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda po jedinicama lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 19.141.391,00 kuna, odnosno za štete nastale na poljoprivrednim kulturama i građevinskim objektima(stambeno/poslovni prostor) u prosincu 2010. godine te razlike potvrđenih šteta od poplave nastale u tijeku 2010. godine.

Donesena je Odluka o upućivanju policijskog časnika za vezu Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Vezano uz analizu sigurnosnih događaja te posebnih potreba policije kao i postojanja uzajamnog interesa, hrvatska policija je zainteresirana za provedbu policijske suradnje u svim područjima iz djelokruga svoga rada, a posebice na širem području sigurnosti i nadzora državne granice, borbe protiv ilegalnih migracija, zajedničke borbe protiv svih oblika prekograničnog kriminala i terorizma, te usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Također ističe se i potreba daljnjeg intenziviranja suradnje i u području sigurnosti cestovnog prometa, uključujući razmjenu informacija i najbolje prakse, kao i području tzv. opće sigurnosti, odnosno u području održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira. Sva navedena područja iz djelokruga rada policije su od posebnog interesa i policijskim agencijama i službama u Bosni i Hercegovini te se ocjenjuje da će upućivanjem našeg policijskog časnika za vezu u Bosnu i Hercegovinu doći do napretka odnosa s policijskim agencijama i službama Bosne i Hercegovine te daljnjeg razvoja i unaprjeđenja odnosa policijske suradnje općenito, a posebice i u navedenim područjima koja su od posebnog interesa.

Vlada Republike Hrvatske je donijela Odluku o promjeni granice pomorskog dobra radi izgradnje državne ceste D-404. Državna cesta D404 je izgrađena i od vitalne važnosti je za grad Rijeku i luku Rijeka, pa je stoga nužno da se što hitnije provede tehnički pregled kako bi se dobila uporabna dozvola i predmetna cesta pustila u promet. Radi administrativne provedbe svih propisanih procedura neophodno je da su u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Donesen je Zaključak u vezi sa sklapanjem izvansudske nagodbe između Republike Hrvatske i Bechetela International, Inc, o rješavanju svih sudskih postupaka koji se vode oko eksploatacije mineralnih sirovina, mirnim putem.

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobrava se Klubu Albanskih žena Hrvatske „Kraljica Teuta“ iz Zagreba, iznos od 10.000,00 kuna, za financijsku potporu organizaciji kulturne manifestacije pod nazivom „Kraljica Teuta“ , povodom šeste obljetnice osnutka Kluba, koja se održava u Zagrebu, u svibnju 2011. godine.

Vlada je donijela Uredbu o objavi Izmjene Dvostranog sporazuma o projektu između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije vezano za sufinanciranje velikog projekta „Županijski centar za gospodarenje otpadom MARIŠĆINA“ CCI BR.: 2007HR16IPR001 u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), IPA Komponenta III-„Regionalni razvoj“, Operativni program „Zaštita okoliša“, potpisan u Bruxellesu, 23. ožujka 2011. godine i u Zagrebu 5. travnja 2011. godine.

Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kazakstana o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak. Naime, potpisivanje Ugovora planira se za mjesec svibanj u Astani u Kazakstanu, a potpisnik s hrvatske strane je ministrica financija.

Također, izmijenjen je Zaključak Vlade Republike Hrvatske u vezi s Izvješćem o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kazakstana o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak. Također se u izmjeni navodi da je potpisnik ministrica financija.



Pisane vijesti | Priopćenja