Priopćenje sa 57. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada je donijela Uredbu o vrsti vatrenog oružja i streljiva koje koriste ovlašteni službenici carinske uprave u Ministarstvu financija. Uredbom se propisuje vrsta oružja i streljiva koju koriste ovlašteni carinski službenici, pa se oružjem u smislu ove Uredbe smatra kratko vatreno oružje, poluautomatski pištolja kalibra 9x19 mm, s pripadajućim streljivom sa zrnom pune košuljice 9x19 mm. Ujedno, propisuje se obveza vođenja evidencija o zaduženom vatrenom oružju i streljivu od strane ustrojstvenih jedinica Ministarstva financija Carinske uprave.

Donesena je Odluka o osnivanju Povjerenstva za provedbu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira. Povjerenstvo ima zadaću osiguranja provedbe Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i provedbe prihvaćenog plana aktivnosti, te kompetentnog i pouzdanog referiranja kvalifikacija proizvedenih u Republici Hrvatskoj u odnosu na Europski kvalifikacijski okvir.

Također, Vlada je dala suglasnost Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2011. godini, u ukupnom iznosu do 2.500.000 kuna s PDV-om, za nabavu radova na uređenju i opremanju laboratorija Odjela za tuberkulozu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nadalje, donesena je Odluka o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma u uvali Luke na dijelu k.o. Tisno. Ukupna površina područja koja se daje u koncesiju iznosi 63.345 metara kvadratnih, i to 8.835 metara kvadratnih kopnenog dijela i 54.510 metara kvadratnih morskog dijela. Koncesija se daje na vremensko razdoblje od 30 godina. Za korištenje pomorskog dobra društvo Bum Gradnja d.o.o., kao ovlaštenik koncesije, plaćat će davatelju koncesije godišnju naknadu u iznosu od 21,00 kuna po metru kvadratnom zauzete površine, te 13% od ukupnog godišnjeg prihoda luke.

Odobrena su sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2010. godinu, i to 700.000,00 kuna Hrvatskom Caritasu, za financijsku potporu projektima koji će se realizirati u okviru Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Dana je suglasnost Hrvatskom športsko ribolovnom savezu, za održavanje 8. svjetskog prvenstva u lovu grabežljivih riba umjetnim mamcem s obale, koje će se održati u Kninu, na rijeci Krki, od 27. do 30. svibnja 2010. godine.

Pokreće se postupak za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sultanata Omana o zračnom prometu. Sporazum se pokreće radi unaprjeđenja dvostranih odnosa u zračnom prometu, te stvaranja sustavnog pravnog okvira u području međunarodnog zračnog prometa koji će omogućiti jednostavnije uspostavljanje prometnih i robnih tokova između Republike Hrvatske i Sultanata Omana.

Vlada RH je upoznata s Programom suradnje između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja, istraživanja, mladeži i športa Remunjske u području obrazovanja za razdoblje 2010. – 2013. godine.

Dužnosti člana Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga razriješen je Damir Župan te je imenovana Vesna Vuković za novu članicu spomenutog Povjerenstva kao predstavnica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Dužnosti dosadašnje predsjednice Vijeća stručnjaka za naknade na području autorskog prava i srodnih prava razriješena je Romana Matanovac, a dužnosti članova Vijeća mr. sc. Željka Modrušan Ranogajec, Lovro Lisičić, mr. sc. Nelka Fikeys Krmić te Zoran Vujasin, radi isteka mandata. Temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, novim predsjednikom Vijeća imenovan je mr. sc. Borislav Blažević, a članovima mr. sc. Željka Modrušan Ranogajec, Tajana Tomić, mr. sc. Nelka Fikeys Krmić te Zoran Vujasin.



Pisane vijesti | Priopćenja