Scheffer: Hrvatska mnogo učinila na putu u NATO

Hrvatska je ostvarila veliki napredak na putu u članstvo u NATO savezu i za to zaslužuje visoke ocjene te se može nadati pozitivnim signalima sa summita u Rigi, rekao je u četvrtak u Zagrebu glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nakon službenog susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatska je ostvarila veliki napredak na putu u članstvo u NATO savezu i za to zaslužuje visoke ocjene te se može nadati pozitivnim signalima sa summita u Rigi, rekao je u četvrtak u Zagrebu glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nakon službenog susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

"Hrvatska je postigla golemi napredak. Ulazak u NATO temelji se na učinku, a ne na pojedinom summitu i pozivnici. No, što se učinka tiče, NATO Hrvatskoj može dati samo visoke ocjene", rekao je Scheffer.

"Summit u Rigi potkraj studenoga neće biti oko proširenja i neće biti pozivnica novim zemljama, no siguran sam da će članice Saveza dati pozitivan signal Hrvatskoj i regiji glede članstva", istaknuo je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza.

Scheffer je dodao kako ima još posla koji treba učiniti, prije svega u jačanju potpore hrvatske javnosti o ulasku zemlje u NATO, te nastavku reforme oružanih snaga, borbe protiv korupcije i reforme pravosuđa.

Hrvatski premijer Sanader ponovio je da su dva vanjskopolitička prioriteta Hrvatske ulazak u EU i NATO, i to u ravnopravnom statusu. "NATO za nas znači zajednicu koja brani iste vrijednosti kao i EU. To je zajednica država u kojoj Hrvatska mora biti i kojoj, sama po sebi, i pripada", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer ocijenio je razgovor sa Schefferom vrlo otvorenim, te najavio da će ga tijekom radnog ručka, koji je uslijedio nakon susreta, glavni tajnik NATO-a izvijestiti o sadržaju summita u Rigi.

"Mi znamo da taj sastanak neće biti summit proširenja i da neće biti pozivnica, ali nam je iznimno važan jer ćemo iz teksta Deklaracije moći vidjeti na koji način NATO upućuje poruku Hrvatskoj i drugim zemljama", kazao je predsjednik hrvatske Vlade.

Sanader je svojega sugovornika upoznao s naporima koje Hrvatska čini za jačanje suradnje u regiji, osobito kroz transformaciju CEFTE i
predsjedanje SEECP-om, te ulazak u zakladni fond (trust fund) za BiH.


Također je najavio konferenciju o pitanjima sigurnosti koja će se početkom tjedna održati u Dubrovniku i na kojoj je trebao sudjelovati i Scheffer, ali je zbog spriječenosti na nju poslao svojega zamjenika.

Glavni tajnik NATO-a rekao je kako Savez iznimno cijeni vodeću ulogu Hrvatske u regiji i činjenicu da, sudjelovanjem u misiji ISAF-a u Afganistanu Hrvatska nije samo 'korisnik sigurnosti', nego joj daje i vlastiti doprinos.

Također je u odgovoru na novinarsko pitanje potpuno netočnom ocijenio tezu da bi NATO kao uvjet novim zemljama kandidatkinjama za članstvo mogao tražiti povećanje broja vojnika u misijama.

"Ne podržavam takvo razmišljanje, jer nema i nikad nije bilo uvjeta da bi se neka zemlja kvalificirala za NATO, prema tome je li dala dovoljno vojnika", rekao je Scheffer, ocijenivši takva razmišljanja
glupošću.


Na novinarsko pitanje da prokomentira informacije kako se NATO neće širiti ni 2008. godine, Scheffer je rekao kako je i sam pročitao takva izvješća i rekao da u njih ne treba vjerovati. "U NATO ne ulazi nikakav virus, koji bi prekinuo uvjerenost saveznika da će se Savez još širiti", rekao je Scheffer.

Premijer Sanader je, odgovarajući na novinarsko pitanje, slabljenje potpore hrvatske javnosti NATO savezu, objasnio činjenicom da je taj savez bio izjednačen s intervencijom u Iraku. Dužnost prije svega hrvatske Vlade, ali i svih političkih čelnika u zemlji, objasniti javnosti da to nije tako i približiti im ono što NATO danas je i kolika je važnost ulaska u taj Savez, rekao je Sanader.

Premijer je izrazio uvjerenost da će uspjeti u tom cilju, ali i istaknuo kako je u njegovu ostvarenju potreban i pozitivan signal iz Rige, podsjetivši da je nakon početka pregovora s EU potpora javnosti toj integraciji dramatično skočila.



Pisane vijesti