Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_gospodarsko_socijalnog_vijeca.jpg

ZAGREB, 19. svibnja 2008. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) podržalo je danas niz Vladinih zakonskih prijedloga, a dogovoreno je i da će se s prijedloga Zakona o odgoju i obrazovanju skinuti oznaka hitnosti te će se raspraviti u dva saborska čitanja.

Taj prijedlog na prošlotjednoj sjednici GSV-a nije dobio potporu sindikata pa je danas dogovoreno da će se između saborskih čitanja organizirati okrugli stol kako bi zainteresirani mogli iznijeti svoje prijedloge koji će, po riječima potpredsjednice Vlade i GSV-a Jadranke Kosor, u najvećoj mjeri biti uneseni u konačni tekst zakona.

Predstavnik sindikata i potpredsjednik GSV-a Vilim Ribić nakon sjednice je izvijestio da je Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i športa u proteklih tjedan dana prihvatilo niz primjedbi sindikata. Tako je, među ostalim, prihvaćena sugestija da se ostavi sadašnje rješenje po kojem se norma uređuje kolektivnim ugovorom.

Sindikati su skeptični prema daljnjoj decentralizaciji školstva, kaže Ribić, jer se boje da jedinice lokalne samouprave neće izvršavati svoje obveze zbog nedostatka novca ili "volje lokalnih šerifa".

Uvođenje sustava napredovanja u škole nazvao je "ogromnim pomakom" koji će utjecati na izdvajanja za školstvo, kvalitetu rada i natjecanje među nastavnicima.

Poslodavci su, pak, zatražili da se dodatno razmotri prijedlog izmjena Ovršnog zakona, jer banke smatraju da bi mogle imati problema zbog odredbe da se dvije trećine prosječne plaće ne može opteretiti ovrhom.

GSV je podržao nacrt Zakona o suzbijanju diskriminacije na svim razinama, a potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je kako je riječ o krovnom zakonu koji jasno nabraja područja života na kojima ne smije biti diskriminacije, od rada do medija, sindikata i nevladinih udruga.

Zakon donosi i definiciju višestruke diskriminacije, odnosno diskriminacije jedne osobe po više osnova, a Kosor je navela primjer žena s invaliditetom.

Provedbu zakona nadzirao bi pučki pravobranitelj, a predviđena je i zaštita diskriminirane osobe, kao i svjedoka diskriminacije.

Kosor je naglasila da je riječ o zakonu kojim se hrvatski propisi usklađuju s europskim, te da ga je Europska komisija poduprla u cijelosti.

Jednoglasno su podržani i prijedlozi izmjena Zakona o zaštiti zdravlja na radu i Zakona o upravnoj inspekciji.



Pisane vijesti