Vlada i sindikati javnih službi pred dogovorom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_i_sindikati_javnih_sluzbi_pred_dogovorom.jpg

U ime pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić sa zadovoljstvom je nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih službi izjavio da su dvije strane uspjele približiti stavove o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Vlada je spremna povući prijedlog o smanjenju postotka na radni staž s 0,5 na 0,3 posto s time da se nužne uštede postignu na sljedeći način: da se dnevnice smanje sa 170 na 150 kuna, da se ove godine ne isplaćuje božićnica, da se sljedeće godine ne isplaćuje ni regres, da se sljedeće godine ne isplaćuje jubilarna nagrada osim onima koji odlaze u mirovinu i imaju četrdeset godina radnog staža i to u visini od četiri osnovice iz stavka 2. Temeljnog kolektivnog ugovora te da se u dijelu koji regulira prijevoz naprave značajne promjene. Isplata prijevoza mogla bi se obavljati samo temeljem računa, u dijelu koji je regulirao za koliko kilometara od mjesta stanovanja se prijevoz isplaćuje, udaljenost se sa jednog povećava na dva kilometra, dok se za zaposlenike koji rade izvan svog mjesta stanovanja, udaljenost za koju imaju pravo na refundiranje troškova prijevoza smanjuje se sa 100 na 50 km, uvijek na temelju računa ili karte, a iznad 50 km polovinu troškova isplaćuje poslodavac, dok polovinu snosi sam zaposlenik. U slučajevima kad zaposlenik radi u više škola, isplata putnih troškova moći će se obavljati samo na temelju putnog naloga. Dogovoreno je da se odmah započne s razgovorima o dodatku Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, te da revizija započne što prije, kako bi bila gotova do izrade novog proračuna za 2013. Također je postignut dogovor da se institut povećanja plaća za 2,4 posto iz sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti odgađa do 1. siječnja 2013.

Ministar Mrsić rezimirao je temeljne parametre oko kojih je postignuta suglasnost i izrazio nadu da će na sljedećem sastanku svi uvažiti razloge zbog kojih se ide u izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, jer bi sve iznad toga značilo bi zaduživanje koje ne želimo, jer dolazi u pitanje i proračun i rejting Hrvatske, te vjeruje da smo svi svjesni da se moramo odreći jednog dijela plaće kako bismo ostvarili cilj s kojim je Vlada ušla u pregovore, a to je očuvanje radnih mjesta.

U ime svih sindikata, prva je govorila predsjednica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Ljubica Pilić. Istaknula je da, iako su dvije strane uspjele doći do suglasja, još ništa nije usvojeno kako bi predstavnici sindikata mogli zatražiti stavove svojih članova i mandat da potpišu dogovoreno. Rezultat pregovora je kompromis postignut u nadi da će ušteda kojom će on rezultirati pridonijeti stabilizaciji i oporavka države.

Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, naglasio je da je zamjetljiv napredak postignut zbog toga jer Vlada više ne ugrožava cijenu rada, na čemu su sindikati inzistirali, kao na jednoj od najvećih vrijednosti socijaldemokratske filozofije. Cijena rada je ono što se mora štititi i sindikati pozdravljaju što je Vlada od tog prijedloga odustala. Ono u čemu se još uvijek razilazi jedan dio sindikata jest pitanje povrata onoga od čega se sada odričemo, a to su dvije božićnice i jedan regres. Vlada je na stajalištu da je pitanje povrata nemoguće staviti u sporazum jer se kriza može produžiti dulje od mandata ove vlade, a Vlada ne želi preuzimati dugoročnu obvezu i za neke druge Vlade. Osobno je, ističe Ribić, došao na pregovore s platformom da se sadašnja odricanja moraju vratiti, jer bi se time obeshrabrila i nova posezanja u plaće, životni standard, uvjete rada i života 250.000 javnih i državnih službenika koji su uvijek bili svojevrsna kasa uzajamne pomoći.

Zvonimir Laktašić upozorio je na specifičnosti u osnovnom školstvu upravo kod prijevoza zaposlenika u osnovnim školama. Spominjala se i uredba iz 2003. godine po kojoj učitelji u osnovnim i srednjim školama dobivaju naknadu. Dogovoreno je da se uredba mora riješiti na bilo koji način, nastavkom važenja, kroz novu uredbu ili kroz kolektivne ugovore. Sindikati žele pisani trag i o tome da će Vlada to i učiniti, odnosno da će donijeti novu uredbu o koeficijentima. Smatra da bi na taj način bilo lakše članstvu objasniti i potrebu za odricanjima poput odgađanja primjene sporazuma o prosvjetnom dodatku..

Ministar Mrsić je podsjetio da je Uredba vrijedila do 2005. ali se nastavila primjenjivati. U sporazumu će biti napisano, potvrdio je, da će resorni ministar to pitanje riješiti sa sindikatima, bilo na način da se uredba obnovi ili ozakoni.

Sindikati su otvorili i pitanje članova i nečlanova sindikata i konzumiranje prava iz kolektivnih ugovora, kao o velikom problemu sindikalizma u Hrvatskoj, a o čemu je Vlada izrazila volju sljedeće godine razgovarati u najširem krugu javnosti.



Pisane vijesti