Vlada: Mladen Kostešić voditelj programa Središnjeg državnog portala

Središnji državni portal uspostavlja se kao jedinstveno sučelje za komunikaciju građana, gospodarskih subjekata i tijela državne uprave. Portal će biti zasnovan na principima preuzetim iz najboljih međunarodnih iskustava uspješnih ustroja elektroničkih državnih uprava, a cilj je da u dogledno vrijeme postane i građanima najomiljeniji način pristupa servisima državne uprave.

ZAGREB, 26. travnja 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je imenovala članove Vijeća i Koordinacije Središnjeg državnog portala, te za voditelja tog programa imenovala Mladena Kostešića.

Vlada je odluku o tim imenovanjima donijela na zatvorenom dijelu današnje sjednice, oko mjesec dana nakon što je, također na zatvorenom dijelu sjednice (28. ožujka) i donijela Odluku o uspostavljanju i upravljanju sustavom Središnjeg državnog portala.

Prema toj odluci, Središnji državni portal uspostavlja se kao jedinstveno sučelje za komunikaciju građana, gospodarskih subjekata i tijela državne uprave.

Portal će, kako se najavljuje, biti zasnovan na principima preuzetim iz najboljih međunarodnih iskustava uspješnih ustroja elektroničkih državnih uprava, a cilj je da u dogledno vrijeme postane i građanima najomiljeniji način pristupa servisima državne uprave.

Stoga se i prijedlog portala temelji na principima kao što su organizacija u skladu s potrebama građana i tvrtki, pružanje vlastitih rješenja za 80 posto zahtjeva građana i tvrtki, omogućavanje transakcija elektroničkim putem, itd.

Tako bi putem Središnjeg državnog portala građanima trebali biti dostupni i obrasci državne uprave, a među nekoliko ključnih područja sadržaja najavljuje se i poseban odjeljak ('rad na mreži') koji bi sadržavao i popis transakcija s državnom upravom koje bi se mogle izvršiti elektroničkim putem.

Sličan model portala i proces primjene postoji i u nekim drugim zemljama, a takvi su primjeri i DirectGov u Velikoj Britaniji, Gov.HK u Hong Kongu te državna uprava Kanade.

Prema nekim najavama, prvo je pokretanje portala planirano za kolovoz ove godine.

Za strateško upravljanje sustavom portala zaduženo je Vijeće, a za predsjednika toga tijela Vlada je danas imenovala državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Miroslava Kovačića, dok je njegova zamjenica Diana Šimić imenovanja predsjednicom Koordinacije, tijela koje će operativno upravljati sustavom portala.

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada je, na prijedlog saborskog Odbora za ratne veterane, kao predstavnicu Hrvatskog sabora u Upravnom odboru Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji imenovala Božicu Šolić.

Vlada je razriješila i dosadašnje i imenovala nove članove Upravnog vijeća Hrvatskog geodetskog instituta, a sukladno novom Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina.

Ivan Landek tako je ponovno imenovan za predsjednika tog upravnog vijeća, a za članove kao predstavnike nadležnih ministarstava i institucija u Upravno vijeće Hrvatskog geodetskog instituta imenovani su Vlatka Đurković, Zdravko Kapović, Velimir Anić i Ilija Grgić.



Pisane vijesti