Vlada o projektima važnim za Bjelovar

Završetkom izgradnje i modernizacije željezničke pruge Bjelovar-Zagreb, putovanje između ta dva grada skratit će se s dva sata na 50 minuta, istaknuo je ministar prometa Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici Vlade u Bjelovaru.

BJELOVAR, 23. veljače 2006. (Hina) - Završetkom izgradnje i modernizacije željezničke pruge Bjelovar-Zagreb, putovanje između ta dva grada skratit će se s dva sata na 50 minuta, istaknuo je ministar prometa Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici Vlade u Bjelovaru.

Kalmeta je izvijestio da traju pripremni radovi za taj projekt, da se otkupljuje za to potrebno zemljište.

Gradi se i 15 kilometara četverotračne brze ceste Vrbovec-Gradec, vrijedne 350 milijuna kuna, koja treba biti gotova u prvoj polovici 2007., a Kalmeta najavljujući da će se po njenom završetku graditi od Gradeca do Bjelovara.

Gradnju magistralnog vodovoda Bjelovarsko-bilogorske županije država će ove godine pomoći sa 12,9 milijuna kuna, odlučila je Vlada, koja je u Bjelovaru održala svoju 14 sjednicu izvan Zagreba.

Gradnja magistralnog vodovoda, vrijednog 340 milijuna kuna, počela je 1995., a treba biti gotova 2010. Županija i Hrvatske vode u projekt su do sada uložili 70 milijuna kuna, izgradivši 70 kilometara cjevovoda. Za završetak radova u idućih pet godina treba osigurati 270 milijuna kuna, a Vlada je podržala da se za izgradnju sredstva pokušaju dobiti i iz IPA predpristupnog programa.

Podržala je i niz drugih projekata važnih za Bjelovar, od gospodarskih do obrazovnih i zdravstvenih.

Za izgradnju industrijske zone Gradu je dodijelila 143 hektara poljoprivrednog zemljišta u Korenovu, a za oživljavanje voćarstva i povrtlarstva dala je koncesiju na 185 hektara državne zemlje.

Bjelovaru je darovala vojarnu Zvjerci za izgradnju dječjeg vrtića i drugih društvenih sadržaja, te bivše vojno skladište Barutana u šumi Bedenik na kojem će se izgraditi spomen obilježje poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

Vladinu podršku dobio je i projekt izgradnje športsko-rekeacijskog centra za mlade, kao i način financiranja projektne dokumentacije dogradnje bjelovarske Opće bolnice. Po milijun kuna osigurat će se iz decentraliziranih sredstava namijenjenih Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, te iz vlastitih prihoda županije i Grada Bjelovara.



Pisane vijesti