Vlada: plin će za kućanstva poskupjeti za 15 posto

ZAGREB, 30. prosinca 2009. (Hina) - Prirodni će plin za kućanstva od početka iduće godine poskupjeti za 15 posto, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je distributerima plina odobrila povećanje cijena prirodnog plina za prosječnih 19 posto, ali i usvojila mjere za ublažavanje tog porasta kako bi povećanje cijene za kućanstva bilo manje.

Vlada je 17. prosinca ove godine povećala cijenu plina za dobavljača, odnosno cijenu po kojoj distributeri kupuju prirodni plin od Ine sa 1,32 kune na 1,70 kuna po prostornom metru, a danas je donijela i odluku o visini tarifnih stavki za opskrbu prirodnim plinom.

Tom se odlukom distributerima, rečeno je, omogućava povećanje cijene prirodnog plina na prosječnih 2,33 kune po kubičnom metru, odnosno ona će od distributera do distributera kretati od 2,27 do 2,71 kunu po prostornom metru.

"To je povećanje za oko 19 posto, ali da bi ublažili taj porast za kućanstva u 2010. predlažemo mjere za ublažavanje, model potpora tako da rast cijena za kućanstva bude 15 posto", rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Objasnio je da bi se preostali dio povećanja (do 19 posto) distributerima subvencirao iz državnog proračuna i to iz povećanih prihoda od rudarskih naknada.

Za ublažavanje rasta cijena u proračunu je osigurano oko 65 milijuna kuna, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Ministar financija Ivan Šuker novinarima je objasnio da je ustvari riječ o naknadi od 5 lipa po kubiku za skladištenje, što bi se platilo iz proračuna. Umjesto da distributeri to naplate od građana država će iz proračuna platiti trošak skladištenja plina Plinacrou, rekao je Šuker.

Vlada je danas odlučila i o povećanju rudarskih naknada za eksploataciju mineralnih sirovina i to za oko 0,5 postotnih bodova.

Naime, do sada je ta naknada bila 2,6 posto tržišne vrijednosti dobivenih mineralnih sirovina, a ta bi se naknada u 2010. za eksploataciju nafte i kondenzata, kao i za plin povećala na 3,1 posto.

Od toga bi prihod od eksploatacije nafte u cijelosti išao lokalnoj zajednici, dok bi kod plina 2,76 posto išlo općini ili gradu, 0,16 posto županiji, a državnom proračunu 0,18 posto.

Vlada je danas odlučila i o naknadi za istraživanje mineralnih sirovina i ona će u prvoj godini istraživanja iznositi 3.000 kuna po hektaru površine bušotinskih krugova unutar odobrenog istražnog prostora, u drugoj se godini povećati na 4.000, a za treću, četvrtu i petu godinu iznosit će 5.000 kuna.



Pisane vijesti