Naša je suradnja sa Zagrebom otvorena, stalna i kontinuirana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je danas svečanoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, održanoj u prigodi obilježavanja Dana Grada Zagreba, kao i blagdana zaštitnice grada, Majke Božje od Kamenitih vrata.

U prigodnom obraćanju, predsjednik Vlade čestitao je Dan grada Zagreba svim Zagrepčankama i Zagrepčanima, gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Skupštine grada Zagreba Andriji Mikuliću, te dobitnicima tradicionalne Nagrade grada Zagreba. Posebne čestitke uputio je Mirjani Bohanec-Vidović za nagradu Zagrepčanka godine, koju je ona svojim cijelim životnim opusom i doprinosom hrvatskoj kulturi i diplomaciji zasigurno zaslužila, naglasio je predsjednik Vlade, izrazivši zadovoljstvo izvrsnom suradnjom i partnerstvom između Vlade i Grada Zagreba.

"To radimo s punim uvjerenjem da samo zajedničkim naporima i osjećajem za zajedničke prioritete razvoja svih dijelova Hrvatske, možemo ostvariti rezultate koji su na dobrobit hrvatskih ljudi", kazao je premijer Plenković.

Grad u kojem je ugodno živjeti

"Zagreb je sveučilišno središte, grad kulture, grad sporta, grad gospodarstva, grad znanosti. Grad u kojem turistička postignuća koja je doživio Zagreb proteklih nekoliko godina vjerojatno svi mi skupa nismo mogli ni sanjati", nastavio je predsjednik Vlade, dodavši kako se, u posljednjih dvadesetak godina, puno jače nego prije, osjeti razvoj grada Zagreba, koji svakodnevno vibrantno funkcionira sa svojih preko 800.000 ljudi.

"Zagreb je grad u kojem su svakodnevno turisti iz cijeloga svijeta, koji dobiva priznanja za sve ono što je učinio u smislu atraktivnosti i Hrvatske kao destinacije i grad jednog modernog srednjoeuropskog karaktera. Grad u kojem je ugodno živjeti, grad u kojem se, objektivno govoreći, najbolje živi u Hrvatskoj. Prosječna plaća u gradu Zagrebu veća je skoro tisuću kuna nego prosječna plaća u drugim dijelovima Hrvatske. U Zagrebu se vodi računa o socijalnoj politici, o školstvu, vodi se računa o našim najmanjima, o dječjim vrtićima, o demografskoj revitalizaciji i obnovi zemlje", rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da se suradnja Vlade i Grada Zagreba razvija upravo na tim postavkama, jer je svaki važan projekt u interesu za grad Zagreb, sigurno od interesa za cijelu Hrvatsku.

"Grad Zagreb, u kojem živi skoro petina stanovnika Hrvatske, mora i dalje imati svoju predvodničku ulogu", nastavio je premijer te dodao da će kao predsjednik Vlade voditi računa da i na simbolički, ali i na vrlo konkretan, financijski način pomagati i druge gradove.

Podsjetio je da je Vlada, samo u zadnjih sedam mjeseci održala sjednice u Osijeku i Splitu, poslavši tako poruku Slavoniji i Dalmaciji, zaključivši da će se nakon isteka mandata od četiri godine u cjelini vidjeti što je Vlada napravila za višerazinsko upravljanje zemljom.

Dogovor o Imunološkom zavodu

Predsjednik Vlade posebno je naglasio jučer postignut dogovor između Grada Zagreba i Vlade o Imunološkom zavodu. "To je snažna poruka partnerstva Grada i Vlade i samo jedan od primjera kako ćemo nastaviti surađivati", rekao je premijer te istaknuo ugovor između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i sedam velikih gradova o integriranim teritorijalnim ulaganjima, kojim je za Zagreb rezervirano najviše sredstava.

"Učinit ćemo sve da dodatna vrijednost članstva u Europskoj uniji pomogne Zagrebu u svom razvoju. Zagreb je moj grad, ja sam rođen ovdje, išao u vrtić, osnovu i srednju školu, na fakultet. Osjećam ga svakoga dana i stoga ću i kao predsjednik Vlade učiniti sve da na tom tragu identifikacije, respekta prema našoj zajedničkoj povijesti, prema našoj kulturnoj baštini, našem identitetu, činimo sve da nam glavni grad zauzme pravo mjesto koje ima u Hrvatskoj ali i ono koje ima u Europi", zaključio je predsjednik Vlade Plenković, čestitavši još jednom gradonačelniku na svim postignućima u osamnaestogodišnjem vođenju Zagreba.



Pisane vijesti | Andrej Plenković