Aladrović: Traže se rješenja i za turističke tvrtke

Slika /Vijesti/2021/ožujak/03 ožujak/7.jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da je do sada za siječanj za mjere za očuvanje radnih mjesta i fiksne troškove isplaćeno 550 milijuna kuna, te da se traži model obeštećenja za event industriju i putničke agencije.

Govoreći nakon užega vladina kabineta o dosadašnjoj provedbi mjera, izvijestio je da je do sada za siječanj, mjesec za koji se još uvijek isplaćuje pomoć, isplaćeno oko 550 milijuna kuna od čega 510 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta i 40-ak milijuna kuna za fiksne troškove.

"Ono što smo najavili prošli tjedan danas će se verificirati na Upravnom vijeću Zavoda za zapošljavanje, a to znači mjere za očuvanje radnih mjesta i mjere za naknadu fiksnih troškova za ožujak. Mjere ostaju vrlo slične kao što su bile u siječnju i veljači: potičemo poslovnu aktivnost naših
poslodavaca i radnika i osiguranje uvjeta rada, odnosno zapošljavanja, a s druge strane relaksacijom pojedinih epidemioloških mjera omogućuje se rad pojedinih objekata", istaknuo je Aladrović.

Balans između ekonomskih i epidemioloških mjera pozitivno će utjecati na tržište rada

Smatra da će balans između ekonomskih i epidemioloških mjera pozitivno utjecati na tržište rada te iznosi da preliminarni podaci za kraj veljače ne pokazuju značajnija nepovoljan gibanja na tržištu rada. Očekuje da će se novim paketom mjera to i zadržati.  

Upitan ima li šanse da se mjere prošire na neke djelatnosti koje dosad nisu bile obuhvaćene, osobito pokriće fiksnih troškova, kazao je da je Vlada svjesna kako postoje određene djelatnosti kojima trenutni intenzitet potpora nije najadekvatniji, a to su prije svega event industrija i putničke agencije. One su uključene u mjere za očuvanje radnih mjesta, no u mjere za fiksne troškove nisu.

Traže se rješenja za Brodotrogir

Vezano uz event industriju, naveo je da se razgovaralo s ministricom kulture i cehovshim udruženjima te da se traže rješenja kako pronaći modele obeštećenja za te sektore.  

Upitan za komentar situacije u Brodotrogiru gdje je Fina je zatražila stečaj, rekao je da je to privatna kompanija i da se, prema njegovim informacijama traže rješenja.

"Agencija za osiguranje radničkih potraživanja uključena je u proces i sve što zakonski bude nužno ispoštovat ćemo", zaključio je. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović