Aladrović za HRT: Mirovine i socijalne naknade nisu upitne

U Banskim dvorima održan je danas sastanak predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata. Gostujući u Dnevniku HRT-a, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da su se tom prilikom dotakli svih mjera kojima se žele očuvati radna mjesta i rasteretiti poduzetnike, te učiniti našu ekonomiju konkurentnijom.

''Htjeli smo vidjeti kako socijalni partneri vide ovu krizu i koje su mogućnosti njihovog djelovanja unutar ove situacije'', rekao je Aladrović.

Istaknuo je da u ovom trenutku nisu ništa konkretizirali, ali da i dalje nastavljaju razgovore, te da će morati postići određene konsenzuse što se tiče djelovanja u pogledu svih budućih ekonomskih politika. 

Ministar Aladrović rekao je kako se za potpore do sada prijavilo 94.000 poslodavaca, za oko 550.000 zaposlenika, te da je jedan dio potpora već isplaćen, a do 15.4. trebale bi se isplatiti sve potpore za ožujak – ukupno 1,7 milijardi kuna.

Istaknuo je da mirovine i socijalne naknade nisu upitne, te da su one zadnja linija obrane.

Dodao je i da se neće pristati na zahtjev za povećanjem minimalne plaće jer smatraju da za to nema osnove. 

''Ova mjera koja se dotiče 4.000 kuna namijenjena je očuvanju radnih mjesta, namijenjena je poslodavcima i zaposlenicima i jasno su raspisani kriteriji. Za ovo povećanje u ovom trenutku kada smo u složenoj ekonomskoj situaciji nema mogućnosti ni potrebe'', rekao je ministar Aladrović.

Što se tiče smanjenja plaća, na današnjem sastanku toga se nisu eksplicitno doticali, rekao je, ali i dodao da cijelo vrijeme rade određene uštede i komuniciraju da je solidarnost potrebna, te da smatra da ćemo na ovom primjeru svi zajedno morati pokazati solidarnost.

Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović