​Bačić: Krapinsko-zagorska županija prva će dovršiti obnovu

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izjavio je u srijedu prilikom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji da se javni radovi iznimno dobro provode te će ta županija prva dovršiti obnovu na području zagrebačkog i petrinjskoj potresa.

Nakon radnog sastanka u Krapinsko-zagorskoj županiji, ministar Bačić rekao je da će ta županija prema procjeni završetka radova na objektima u cijelosti utrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti koja su joj namijenjena.

"Danas smo dogovorili kako ćemo odobriti i nove zahtjeve koje će županija dostaviti Ministarstvu, kako bismo još dodatno realizirali određene projekte”, rekao je Bačić, dodavši da je riječ o više od 132 projekta koji se realiziraju u Zagorju.

Bačić je na sastanku predstavio i novi Zakon o obnovi koji je, kazao je, još danas u savjetovanju, a u petak će ga uputiti u Vladu. Očekuje da će Vlada novi Zakon usvojiti na sjednici iduće srijede.

"Novim zakonom omogućava se da se princip obnove javnih zgrada i princip nabave koju provodimo za obnovu cjelokupnih projekata koji su oštećeni u potresu primijeni i na javnu infrastrukturu, što je do sada bila otežavajuća okolnost”, rekao je ministar.

Do kraja travnja srušiti sve kuće koje su dobile crvene oznake

Osvrnuo se i na obnovu obiteljskih kuća, naglasivši kako s tim dijelom obnove nisu zadovoljni.

"Zbog toga i radimo novi zakon, kako bismo ubrzali proceduru i pojednostavili postupak i lakše upravljali cjelokupnim procesom obnove, posebno onim dijelom koji se odnosi na izgradnju zamjenskih kuća te konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnovu kuća u privatnom vlasništvu”, kazao je Bačić.

Cilj je do treće obljetnice zagrebačkog potresa krenuti s izgradnjom obiteljskih kuća na području Krapinsko-zagorske županije, a do kraja travnja srušiti sve kuće koje su dobile crvene oznake i nakon toga početi s izgradnjom svih objekata koje je potrebno sagraditi na području županije.

"Ova županija će, prema našim procjenama i planu Fonda za obnovu koji će nakon stupanja zakona na snagu biti sastavni dio Ministarstva, biti prva koja će dovršiti obnovu na području zagrebačkog i petrinjskog potresa”, rekao je ministar.

Željko Kolar: Posljednjih nekoliko mjeseci napravljen istinski iskorak

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je obnova, kad je riječ o obiteljskim kućama, 'nestvarno spora'.

"Međutim moram reći da je u posljednjih nekoliko mjeseci na području naše županije napravljen istinski iskorak. Mjesecima sam govorio da neću govoriti o obnovi dok ona fizički ne počne na samom terenu, a to se već u listopadu prošle godine konačno dogodilo”, kazao je Kolar.

Istaknuo je da je u KZŽ srušeno 14 kuća, za desetak kuća je već odabran izvođač radova i te će kuće biti srušene tijekom veljače, a još dvadesetak kuća trebalo bi biti srušeno do 1. svibnja.

"Najvažnije je da ćemo do kraja veljače krenuti s izgradnjom sedam zamjenskih kuća”, naglasio je Kolar, dodavši kako od ministra očekuje da će 'gledati interese općeg dobra'.

Bačić  je nakon sastanka obišao radove na Područnoj školi Laz u Lazu Bistričkom, gdje je stara školska zgrada stradala u zagrebačkom potresu i dodatno oštećena u petrinjskom potresu.

Odlučeno je se zgrada sruši i na njenom mjestu izgradi zamjenska zgrada, a ukupna vrijednost radova s troškovima rušenja i izrade projektne dokumentacije iznosi 1,3 milijuna eura.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti