Banožić uručio 54 ugovora o vojničkoj službi

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/03 srpnja/HN20230703115969.JPG

Ministar obrane Mario Banožić uručio je u ponedjeljak 54 ugovora o vojničkoj službi polaznicima 42. naraštaja Specijalističke vojne obuke i poručio da je profesija vojnika ujedno izazovan i plemenit poziv. 

"Biti vojnikinja, biti vojnik nije samo profesija, to je poziv – plemenit i izazovan, ali ispunjava zadovoljstvom i ponosom", rekao je Banožić u Gašincima.

Riječ je o uručenju ugovora polaznicima Specijalističke vojne obuke, koji su se prijavili na javni natječaj Ministarstva obrane za prijem vojnika ili mornara u djelatnu vojnu službu. To je prvi ovogodišnji naraštaj vojne obuke, koja se provodi od 13. lipnja u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva u Gašincima. Obuka traje 12 tjedana i podijeljena je u tri razdoblja, a trenutačno se na obuci nalazi ukupno 54 vojnika, od kojih je 10 žena.

Nove pripadnike Hrvatske vojske koji ulaze u djelatnu vojnu službu Banožić je podsjetio da Vlada u fokus svojega djelovanja stavlja i standard hrvatskih vojnika. Istaknuo je da je nedavno donesen Zaključak o isplati privremenog dodatka na plaću za djelatne vojne osobe, a osvrnuo se i na ulaganja u modernizaciju Oružanih snaga RH. 

"Uskoro nam stižu avioni Rafale, došli su nam helikopteri Black Hawk, a nastavljamo i dalje s tim projektom”, rekao je dodavši da su u tijeku projekti opremanja protuzračne obrane i opremanja vozilima Bradley te nastavak opremanja s Patrijama. 

“Imamo još cijeli niz drugih projekata koji se kao dijelovi mozaika uklapaju u sliku moderne, odlučne, vjerodostojne i sposobne Hrvatske vojske", zaključio je Banožić.

Očekujem da predsjednik Republike supotpiše odluku o imenovanju ravnatelja VSOA-e

Komentirajući izbor ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), ministar Banožić je novinarima kazao kako očekuje da će predsjednik Republike Zoran Milanović u idućih osam dana supotpisati odluku o imenovanju ravnatelja VSOA-e.

''Očekujem da će ipak u ovih osam dana, u razgovoru sa svojim savjetnicima, shvatiti da je njegova ustavna zadaća imenovati čovjeka i na taj način doprinijeti sigurnosti Hrvatske vojske i njenih građana'', rekao je.

Govoreći o kandidatu za mjesto ravnatelja VSOA-e, ministar Banožić nije htio komentirati njegovo ime, ali je ocijenio da je riječ o kvalitetnom čovjeku koji ima odgovor na koji način ne samo voditi sustav, nego rješavati probleme koji su se evidentno nakupili svih ovih godina.

''Evidentno je da predsjednik ne želi prihvatiti kandidata, unatoč tome što je riječ o uistinu kvalitetnom čovjeku koji je nužno potreban za sustav, osobito u trenutku kada imamo rusku agresiju u Ukrajini, brojne naše misije i operacije i izazovno razdoblje ispred nas'', dodao je Banožić.

Na pitanje smatra li da Milanović, ako ne prihvati njegov prijedlog za ravnatelja VSOA-e, ugrožava nacionalnu sigurnost, Banožić je odgovorio potvrdno.

Upitan tko će voditi VSOA-u nakon što Kinderu istekne mandat, ministar je ustvrdio kako postoji određeno zakonsko rješenje.

Na novinarsko pitanje zašto Milanoviću smeta kandidat ministra obrane, Banožić je odgovorio kako je ''prvenstveno pitanje zašto smetam ja'' dodavši da su ''političari prolazni, a vojska ostaje''.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Mario Banožić