Beroš za Dnevnik HTV-a: Za sada nema reakcija na cjepivo

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u Dnevniku HTV-a kako se podaci još prikupljaju te će se u kasnim večernjim satima znati točan broj cijepljenih osoba. 

Dodao je da je pokrenut i novi elektronski sustav tzv. e-cijepih, jedan centralni e- cjepni karton Republike Hrvatske u koji liječnici uvode podatke.

Naglasio je kako po dosadašnjim saznanjima nema posebnih reakcija na cjepivo. Beroš je istaknuo da će osobe koje su se cijepile biti praćene od strane liječnika obiteljske medicine.

Poručio je da su sami proizvođači cjepiva upozorili da osobe koje su se cijepile prvih 15 minuta moraju biti pod intenzivnim nadzorom, te se nakon toga mogu ponašati uobičajeno. Dodao je ako se pojave bilo kakvi simptomi prijavljuju se liječnicima obiteljske medicine ili direktno na HALMED.

Cjepivo predstavlja strateški proizvod

Ministar zdravstva kazao je kako smatra da nema potrebe da naoružani policijski službenici čuvaju cjepivo, ali je dodao kako je to dogovor na nivou Europske komisije da se treba posvetiti posebnom načinu transporta, jer cjepivo u ovom trenutku predstavlja strateški proizvod.

"Mislim da nema potrebe za dugim cijevima, ali određeno upozorenje i poruka koja je poslana praćenjem transporta je više nego dobrodošla", rekao je.

Beroš je naglasio da će druga isporuka cjepiva biti prije 4. siječnja, ali točan datum se još ne zna. Kazao je kao vlada "borba" na svjetskom nivou koje će zemlje povući sve doze.

Već na proljeće na red za cijepljenje mogla bi doći obična populacija

"Međutim , Europska komisija ima mogućnosti i načina utjecati na  proizvođače tako da vjerujem da će sve biti sukladno ranijim dogovorima", poručio je.

Naglasio je da će do kraja godina stići određena količine cjepiva, a nakon toga, 4. siječnja još 17.000 doza. Dodao je kako bi već na proljeće obična populacija mogla doći na red za cijepljenje, ali da to ovisi i o tome kada će ostali proizvođači registrirati svoje cjepivo.

Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš