Božinović: Država i kompanije moraju učiniti sve u zaštiti od kibernetičkih napada

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/29_lipnja/HN20240629601679.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je danas iz Dubrovniku kako svi, i država i državne institucije, ali i kompanije, moraju činiti sve kako bi se zaštitili od kibernetičkih napada u budućnosti, istaknuvši da postoji novi zakon koji traži da učinimo dodatne napore.

"Svi činimo i svi moramo činiti sve, i država i državne institucije, ali i kompanije. Postoji novi zakon koji nas zapravo sve i potiče, a i traži od svih u društvu i državi da učine dodatne napore, i da stalno ulažu u kibernetičku sigurnost", odgovorio je Božinović novinarima na upit činimo li dovoljno da bi se zaštitili od kibernetičkih napada kako bismo ih izbjegli u budućnosti.
 
Dodaje da apsolutne sigurnosti nema ni u američkom Pentagonu, a nema je niti u nekim drugim institucijama.
 
Međutim, naglasio je, svako ulaganje u kibernetičku sigurnost dobro je, jer u konačnici, i ako dođe do incidenta, ako se ulagalo u sigurnost sustava, onda se mogu jednostavno otkloniti posljedice.  
 
Zahvalio građanima na informacijama koje pomažu policiji
 
Ministar je prokomentirao i današnje uhićenje 34-godišnjeg muškarca, osumnjičenog da je u Splitu sredinom lipnja ove godine šipkom udario mlađu ženu, i izvršio nad njom radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem, kazavši kako se policija maksimalno angažirala.
 
"Imala je indiciju i ranije za jednu drugu osobu, i onda se nakon ispitivanja pokazalo da se može raditi ipak o drugoj osobi. Cijelo vrijeme su radili vrlo intenzivno", naglasio je.
 
Kaže kako tu, nažalost, nije bilo pomoći od prepoznavanja putem objave snimke nadzorne kamere, ali je zahvalio građanima koji su policiji pomogli s određenim informacijama.
 
U tom kontekstu Božinović je ohrabrio građane da im i ubuduće dojavljuju informacije, jer to policiji puno pomaže u radu, i u konačnici, dodao je, upravo tim operativnim radom su došli do osobe koju sada osnovano sumnjiče, koju su priveli, i koju će prijaviti kao počinitelja ovog kaznenog djela.     
 
O bijegu dvojice zatvorenika iz riječkog zatvora
 
Komentirao je i jučerašnji bijeg iz riječkog zatvora dvojice zatvorenika, kazavši kako je riječ o slučaju u kojem policija radi i surađuje s pravosudnom policijom.
 
"Policija nije odgovorna, naravno, za sigurnost zatvora, ali će učiniti sve i siguran sam da će uspjeti u potrazi i privođenju pravdi tih osoba koje su pobjegle s izdržavanja kazne. S obzirom na to da se radi o osobama s kojima je policija već imala iskustva, mislim da će to ipak biti nešto jednostavnije nego recimo ovaj slučaj u Splitu", zaključio je ministar Božinović. 
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti