Brnjac: Turistički rezultati Varaždinske županije 30 posto bolji nego 2019.

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/12 srpnja/Brnjac 2.jpg

Turistički rezultati u Varaždinskoj županiji u dosadašnjem su dijelu godine 30 posto bolji od onih iz rekordne 2019. godine, istaknula je u petak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je u Varaždinu bila na potpisivanju ugovora o sufinanciranju projekata lokalnih turističkih zajednica u vrijednosti većoj od pola milijuna eura.

Ugovori o sufinanciranju projekata lokalnih turističkih zajednica dodijeljeni su temeljem javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2023. godini. 

"Ono što me izrazito veseli su brojke u Varaždinskoj županiji koje su sada, kada ih usporedite s rekordnom 2019. godinom, 30 posto bolji i veći turistički promet i to je upravo cilj Vlade Republike Hrvatske - razvijati turizam na kontinentu", rekla je ministrica.

Cilj je cjelogodišnji, ravnomjerno regionalno razvijeni turizam

Istaknula je kako je cilj cjelogodišnji, ravnomjerno regionalno razvijeni turizam. 

"Želimo turizam koji se neće zasnivati samo na nekoliko ljetnih mjeseci i da u tih nekoliko ljetnih mjeseci imamo 84 posto turističkog prometa. Imali smo odličnu predsezonu, brojke su izuzetno dobre, a to nam potvrđuju i ove brojke s kontinenta, odnosno iz Varaždinske županije", rekla je Brnjac.

Uoči potpisivanja ugovora, ministrica je održala i radni sastanak s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom, koji je istaknuo da Varaždinska županija unazad godinu, dvije ruši turističke rekorde.

"Prošla godina nam je bila rekordna kada govorimo o broju dolazaka i noćenja. Prvi put smo prešli brojku od 200 tisuća noćenja, a ovu godinu, kada usporedimo prvih šest mjeseci s prošlom, već sada imamo 24 do 25 više noćenja i dolazaka", rekao je župan, dodajući kako je to rezultat napora turističkih zajednica i pomoći Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske.

U odnosu na prošlu godinu, 24 posto više dolazaka i 25 posto više noćenja

Podsjetio je da županija pomaže izgradnju turističke infrastrukture kroz kuće za odmor i svake se godine raspisuje natječaj za sufinanciranje, a ove godine je to nadograđeno i s kušaonicama. Vodimo i brigu o jednom od naših najznačajnijih turističkih lokaliteta, a to su Varaždinske Toplice, naglasio je Stričak.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ istaknuo je da Varaždinska županija u odnosu na prošlu godinu bilježi porast od 24 posto u dolascima te 25 posto u noćenjima, dok je Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda TZ grada Varaždina izjavila da se lijepim brojkama iz Varaždinske županije pridružuje Grad Varaždin, koji u prvih šest mjeseci bilježi porast u dolascima od 34 posto, a u noćenjima 27 posto.

Nakon sastanka, ministrica Brnjac je zajedno s domaćinima obišla Centar za posjetitelje u Županijskoj palači.

Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Turizam | Nikolina Brnjac