Butković za Novu TV: Više od 380 milijuna kuna za dovršetak autoceste do Siska

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je večeras u Dnevniku NOVE TV.

Ministar se osvrnuo na dovršetak izgradnje autoceste do Siska.
 
"Vlada će u četvrtak donijeti odluku čime će se zadužiti HAC da raspiše natječaj i dovrši gradnju autoceste prema Sisku. To je dionica ukupne vrijednosti oko 325 milijuna kuna", rekao je Butković i dodao da se radi o 12 kilometara od Lekenika do čvora Sisak.

"Posebno još od čvora Sisak do ulaska u grad koji uključuje i novi most preko Odre, što je u ingerenciji Hrvatskih cesta, to je dodanih 60 milijuna kuna", pojasnio je Butković.

Navodi da će HAC raspisati natječaj. "Imali smo sreću da smo u procesu financijskog restrukturiranja čitavog sisačkog prometnog sektora koji je uspješno priveden kraju. Imamo određene uštede na samim refinanciranjima kraj postojećih kredita i stvorila su se financijska sredstva, odnosno razlika da možemo iz postojećih sredstava isfinancirati taj ostatak", istaknuo je Butković.

Na tvrdnju da je prvi dio autoceste do Lekenika bio najskuplji u Hrvatskoj, a sada se govori o ciframa koje su do četiri puta niže, Butković je rekao: "Vidjet ćemo kakve će ponude stići. Teško je govoriti na koji iznos će biti raspisan ugovor". Dodao je da je izgradnja autocesta u kontinentalnom dijelu zemlje gotovo završena.

Završena rekonstrukcija željezničke pruge

Ministar  je naveo da je, što se tiče željeznice, prošle godine završena rekonstrukcija željezničke pruge. 

"Danas se od Siska do Zagreba prometuje prosječnom brzinom od oko 120 kilometara na sat. To je dosta zavidna brzina u odnosu na ostatak Hrvatske. Potres je napravio određene štete na infrastrukturi", rekao je Butković.

Naglasio je da je Vlada odustala od prodaje autoceste i monetizacije.

"Mi smo odustali od prodaje autoceste i monetizacije, ali smo krenuli u reformu cestarskog sektora. Stvorene su uštede u tvrtkama. Smanjuju se troškovi i to funkcionira dobro", kazao je Butković i dodao da se utjecaj korone vidi u cijelom sektoru.

"Zaustavili smo proces pronalaska strateškog partnera za Croatiu Airlines. Dijelimo sudbinu s drugim kompanijama u svijetu. Zračni promet je tu imao najveći udar. 91 posto je tu pad u 2020. godini u odnosu na 2019. Nadamo se da će to ove godine biti puno manje", kazao je ministar i dodao da je Croatia Airlines trebala potporu države, a to je dozvolila i Europska unija.

Pelješki most bit će gotov do turističke sezone 2022.

Ministar Butković je istaknuo da će Pelješki most i pristupne ceste biti gotove do turističke sezone 2022. godine.

"Neće biti sve gotov u isti dan, to je teško za očekivati. Mi ćemo imati most i ceste gotove do turističke sezone 2022. Vozit ćemo se mostom i 30 kilometara pristupnih cesta", rekao je Butković i dodao da je obišao to gradilište prije nekoliko dana.

"Korona nije zaustavila radove na Pelješkom mostu", zaključio je Butković.

Izvor: Nova TV/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković