Danas počinje temeljito rješavanje krize i prva faza procesa restrukturiranja Agrokora

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/10 travnja/Izjave 5.jpg

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, u nazočnosti potpredsjednice i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, predstavio je izvanrednog povjerenika u koncernu Agrokor Antu Ramljaka. 

Govoreći o povjereniku Anti Ramljaku,  premijer Plenković istaknuo je da je riječ o iskusnoj osobi koja je većinu života provela u gospodarstvu, financijskom sektoru, ekonomiji, investicijskom bankarstvu, a ima i iskustvo rada u državnoj upravi.  

"Današnji dan je početak sustavnog i temeljitog rješavanja krize i prva faza procesa restrukturiranja Agrokora. Najbitnije je da danas kroz dijalog s dobavljačima i bankarima precizno dogovorimo dinamiku aktivnosti ovoga tjedna. Ključno je da dođe do svježe likvidnosti kako bi se do Uskrsa isplatile plaće zaposlenicima i započela isplata tražbina prema dobavljačima", naglasio je Plenković.

Zahvalio je svim dobavljačima na strpljenu koje su iskazali u ovom procesu i pojasnio da je Vlada donošenjem zakona djelovala jedinim mogućim putem. Zahvalio je i zastupnicima koji su glasali za Zakon te pozvao ostale zastupnike da prepoznaju ozbiljnost situacije. Ocijenio je kako je ključno pri izboru Vladinog povjerenika za tvrtku Agrokor bilo da se radi o osobi koja ima potrebne reference i iskustvo, ali i koja poznaje aktere hrvatskog gospodarstva.

"Očekujem smirivanje ukupne situacije, financijskih tržišta, konsolidiranje, i u međunarodnim institucijama, susjednim zemljama, od malih dobavljača do OPG-ova te zaposlenika. Vlada vodi proces, u njega je uložila puno energije i političkog kredibiliteta i na tome ćemo ustrajati. Ovo je tema za koju vrijedi dati maksimalni angažman" zaključio je.

Zahvalivši na povjerenju, Ante Ramljak kazao je kako je pred nama vrlo zahtjevan i težak zadatak, bitka za Agrokor, bitka za zaposlenike, za dobavljače i vjerovnike i bitka da se ovaj poslovni problem ne prelije na cjelokupno gospodarstvo Hrvatske i šire. Kao prvi prioritet naveo je smirivanje tenzija, povratak povjerenja dobavljača, vjerovnika i banaka, kao i normalizaciju poslovanja. Dodao je da će pokušati osigurati sredstva za isplatu plaća radnicima do Uskrsa, a nakon toga dobavljačima, malim OPG-ovima.

„Pred nama je dugo, intenzivno razdoblje sveobuhvatnog financijskog i poslovnog restrukturiranja“, zaključio je Ramljak. 
 
Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da će danas doći do deblokade računa Agrokora što znači da će kompanija sama generirati nove prihode, čime će imati mogućnost osigurati svoje poslovanje.
 
„Naš je cilj da ovaj slučaj iskoristimo i za identificiranje problema u poslovanju, njihovo rješavanje i sigurnost platnog prometa te da na taj način izvučemo određene lekcije koje nam ovaj primjer daje. To je jedan od širih, transformativnih ciljeva koji će biti dodana vrijednost usvajanja ovoga Zakona i angažmana na rješavanju ovoga pitanja“, naglasio je Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković