Deset posto od osnovne plaće nagrade za rad s oboljelima od covid-19

Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/07 prosinca/3.jpg

Na otvorenom dijelu današnje, 27. sjednice Vlade, raspravljeno je 13 točaka dnevnog reda, među kojima su prijedlozi odluka o posebnim nagradama za rad s oboljelima od covid-19 u iznosu od 10 posto osnovne plaće i to za radnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, za službenike kaznenih tijela i pripadnike Oružanih snaga.

Govoreći o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je Hrvatska po broju oboljelih na 100.000 među najpogođenijim zemljama te da zdravstveni sustav daje svoj maksimum.

"Hrvatska je po broju oboljelih na 100.000 osiguranika posljednjih dana među najpogođenijim zemljama u Europi. Pritisak na zdravstveni sustav je velik i kontinuiranim praćenjem potreba na terenu uspješno odgovara zahtjevima od razmjene liječnika, medicinske opreme, respiratora do proširenja bolničkih odjela", kazao je Beroš.

Otvorena dva dodatna covid odjela

Prošloga tjedna tako su otvorena dva dodatna covid odjela, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i KBC-u Rijeka.

"Zdravstveni sustav daje svoj maksimum s ciljem pružanja zdravstvene zaštite covid pozitivnima, ali i svim ostalim prioritetnim pacijentima. Stoga apeliram na maksimalnu odgovornost građana i pridržavanje epidemioloških mjera, jer ponašanje danas određuje epidemiološku sliku i dostupnost zdravstvenih usluga u narednih nekoliko tjedana", rekao je Beroš.

Platforma za stručne  konzultacije liječnika

Istaknuo je i kako je među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 1495 aktivnih te 925 slučajeva samoizolacije. Ozdravilo je njih 7.492.

Bolničkim ustanovama dana je uputa da se radnicima privremeno raspoređeni na covid odjele potrebno utvrditi dodatak za posebne uvjete radnog mjesta na koje su raspoređeni, a obaviješteni su i da je u Vladinu proceduru uvrštena odluka o posebnoj nagradi onim koji skrbe o covid bolesnicima, rekao je Beroš.

Služba za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu do kraja bi tjedan trebala završiti rad na telemedicinskog povezivanja svim bolnica koja liječe bolesnike s koronavirusom radi ujednačavanja prakse i primjene najnovijih znanstvenih spoznaja te kako bi se uspostavila platforma za stručne  konzultacije liječnika. Referentni centar bit će Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

I uz mehanizme kažnjavanja ciljevi prevencija i edukacija
  
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da su i nakon početka primjene izmijenjenog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti glavni ciljevi i dalje, prevencija i edukacija građana, uz mehanizme koji sada omogućuju i kažnjavanje.

"Od prošle sjednice vlade počela je primjena izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Više puta smo istaknuli da će se građani prvenstveno upozoravati na epidemiološke mjere, jer nam je cilj bio i ostao i dalje prevencija i edukacija. Međutim, navedenim zakonom omogućeni su mehanizmi koji će se koristiti za kažnjavanje u slučajevima kada se i nakon upozorenja odgovorne osobe građani ne budu odgovorno ponašali", rekao je Božinović.

Strože mjere u Varaždinskoj i Primorsko-goranskoj županiji

Izvijestio je kako su od zadnje sjednice vlade na prijedlog županijskih stožera Primorsko-goranske i Varaždinske županije donijeli dvije odluke o uvođenju strožih epidemioloških mjera koje će biti na snazi do 21. prosinca ove godine.

"Za područje Varaždinske županije to uključuje zabranu održavanja javnih događanja i okupljanja za više od 20 osoba, privremenu obustavu profesionalnih umjetničkih izvedbi, izložbi i sajmova. Preporuku da se privatna okupljanja ograniče na najviše dva kućanstva, a na okupljanju smije biti do deset osoba. Sve prodavaonice, trgovine moraju ograničiti broj kupaca koji borave u njima, za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 kvadratnih metara površine, na ulazu mora biti istaknuta obavijest o broju kupaca u objektu", kazao je Božinović.

Za Primorsko-goransku županiju nove mjere uključuju ograničenja broja osoba na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama na 50. Za starije i rizične skupine preporuka je da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz od šest do 8,30 sati, osim u opravdanim slučajevima.

"Inspektori ravnateljstva Civilne zaštite izvršili su ukupno 2696 nadzora poslovnih subjekata te su izdali 57 usmenih upozorenja kojima su otklonjeni nedostaci tijekom nadzora. Biti će podnesen jedan prekršajni nalog u iznosu od 30.000 kuna zbog kršenja mjera o zabrani rada", izvijestio je Božinović.

Dodao je kako su pripadnici Državne intervencijske postrojbe izvršili 1778 nadzora te utvrdili 265 nepravilnosti, od kojih ih je 237 uklonjeno na licu mjesta. Inspekcije su na daljnje postupanje uputile 92 službene zabilješke.

Policija provela nadzor nad preko 11 tisuća objekata

"Policijski službenici proveli su nadzor nad ukupno 11.090 objekata i događaja, pri čemu je u sedam objekata utvrđeno kršenje mjera i bit će podneseno sedam prekršajnih naloga. Temeljem zaprimljenih dojava utvrdili su ukupno 82 kršenja mjera samoizolacije građana, a zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti bit će podneseno pet kaznenih prijava", kazao je Božinović.
 
Postavljeni su i dodatni kontejneri i šatori te 34 uljna radijatora za potrebe medicinskih ustanova s područja Grada Zagreba, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Karlovačke i Istarske županije.

"Ravnateljstvo Civilne zaštite izdalo je 1.449.000 artikala zaštitne opreme, odnosno 110 tona, a primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi. U logističkom centru ravnateljstva u Jastrebarskom te regionalnim skladištima u Rijeci, Osijeku i Splitu ima oko 10,7 milijuna različitih artikala, to jest 890 tona zaštitne opreme", zaključio je Božinović.

Posebne nagrade za rad s oboljelima od covid-19

Vlada je donijela četiri odluke o posebnim nagradama za rad s oboljelima od covid-19 u iznosu od 10 posto osnovne plaće i to za radnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, za službenike kaznenih tijela i pripadnike Oružanih snaga.

Pravo na posebnu nagradu u sustavu zdravstva, sukladno odluci, ostvaruje radnik za vrijeme koje sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja doma zdravlja obavlja poslove u ustrojstvenim jedinicama/djelatnostima koje pružaju skrb oboljelima od bolesti covid-19, rekao je ministar zdravstva Beroš.

"Odlukom se također predlaže da radnik koji je privremeno raspoređen na obavljanje poslova vezano uz pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelim od bolesti covid-19 ima pravo umjesto plaće za tekući mjesec koju je ostvario temeljem privremenog rasporeda uvećanu za posebnu nagradu, za to razdoblje ostvariti plaću u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca prije njegovog privremenog rasporeda, ako je to za radnika povoljnije", istaknuo je Beroš.

Isplata u skladu s tom odlukom počinje s obračunom plaće za studeni što znači da će svim radnicima koji ostvaruju pravo na isplatu nagrade razlika plaće biti isplaćena s plaćom za prosinac.

Jednaku će nagradu dobiti i radnici u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od covid-19, kao i pripadnici zdravstvene službe Oružanih snaga RH koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od te bolesti, a također i službenici kaznenih tijela koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene zaštite osobama lišenim slobode u zatvorskom sustavu, a oboljeli su od covid-19.

Odbačeni navodi iz interpelacije

Vlada je u Sabor uputila izvješće u kojem predlaže da Sabor kao neutemeljenu odbije oporbenu interpelaciju o radu Vlade u vezi s pripremom zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom. Interpelaciju je u saborsku proceduru uputilo 16 zastupnika Hrvatskog sabora.

"Izvješće je cjelovito, sveobuhvatno i siguran sam da će rasprava u Saboru otkloniti brojne neutemeljene primjedbe koje određeni predstavnici oporbe sugeriraju Vladi", rekao je premijer Andrej Plenković.

Ministar Beroš predstavio je izvješće te rekao da Vlada od početka epidemije kontinuirano poduzima mjere kako bi se unaprijedilo funkcioniranje zdravstvenog sustava u izvanrednim situacijama epidemije bolesti covid-19 te odgovorno, ozbiljno i vjerodostojno upravlja svim elementima koji bi mogli uzrokovati neželjene posljedice uslijed epidemije bolesti covid-19.

"Izvješće jasno i nedvosmisleno prikazuje sve elemente i koordinacijske učinke na pojavu novog koronavirusa u Hrvatskoj te pravovremeno i učinkovitu pripremu zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane epidemijom", dodao je Beroš.

Zajam od 55 milijuna eura za projekt „Hrvatska – dovršetak autoceste na koridoru Vc

Saboru upućen je Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za financiranje dijela projekta „Hrvatska – dovršetak autoceste na koridoru Vc“.                             

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da se predmetnim Zakonom potvrđuje Ugovor o jamstvu koji je sklopljen 2. srpnja 2020., za zajam ugovoren Ugovorom o zajmu između društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Europske banke za obnovu i razvoj, za financiranje dijela projekta "Hrvatska - dovršetak autoceste na koridoru Vc".

S obzirom da zajam postaje operativan tek nakon potvrđivanja Ugovora o jamstvu, kojim za izvršenje financijskih obveza društva Hrvatske autoceste d.o.o., jamči Republika Hrvatska, potrebno je donijeti predmetni Zakon.

Butković je naveo da je ukupna vrijednost zajma 55 milijuna eura, a njegova svrha je financiranje dovršenja izgradnje dviju dionica koridora Vc, i to: 17,5 km dugu dionicu između mosta Halasica i Belog Manastira te 5,00 km dugu dionicu između Belog Manastira i mađarske granice.

"Projekt se sastoji od dva dijela, a njegova ukupna procijenjena vrijednost iznosi 107 milijuna eura", kazao je ministar.

Osnovan Nacionalni odbor za suzbijanje trgovanja ljudima

Vlada je donijela i Odluku o osnivanju Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević podsjetio je da je Nacionalni odbor za suzbijanje trgovanja ljudima tijelo osnovano sa zadaćom koordinacije aktivnosti svih tijela nadležnih za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj. Pojasnio je da se prijedlogom ove Odluke usklađuje sastav Nacionalnog odbora sa Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave te se predviđa uključivanje novih članova u sastav Nacionalnog odbora i to predstavnika sudbene vlasti.

Sudjelovanje Hrvatske u općem povećanju kapitala IFC-a

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić predstavio je Odluku o sudjelovanju Republike Hrvatske u općem povećanju kapitala Međunarodne financijske korporacije, koja je 16. travnja 2020. godine usvojila rezoluciju o općem i selektivnom povećanju kapitala u ukupnom iznosu od 5,5 milijardi USD te su dioničari IFC-a pozvani da započnu postupke za upis kapitala.

Marić je pojasnio da je povećanje kapitala predstavljeno kao nužnost s obzirom na rastući volumen aktivnosti i visoke ambicije koje su postavljene u strateškim prioritetima Grupacije Svjetske banke do 2030. godine. Hrvatska bi, dodao je, sudjelovala samo u općem povećanju kapitala koje iznosi 4,6 milijardi USD uz rok za upis dionica pet godina od datuma usvajanja Rezolucije.

U sklopu općeg povećanja kapitala IFC-a Republika Hrvatska ima pravo upisati 7.047 dionica. Ovime nastaje izravna financijska obveza u iznosu od 7.047.000,00 USD za upis kapitala. Sredstva potrebna za podmirenje obveze na temelju općeg povećanja kapitala IFC-a osiguravaju se u Državnom proračunu Republike Hrvatske na poziciji Ministarstva financija.

"Sudjelovanjem u općem povećanju kapitala Republika Hrvatska bi uplatom navedenoga iznosa povećala svoj vlasnički udio u IFC-u te zadržala udio u glasačkoj snazi", naveo je ministar Marić.

Proširuje se mreža institucija koje djeluju u području prevencije korupcije

Izmijenjena je i Odluka o osnivanju Savjeta za sprječavanje korupcije. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica  podsjetio je da je Vlada je 31. ožujka 2017. donijela Odluku o osnivanju Savjeta za sprječavanje korupcije, kao radnog tijela Vlade Republike Hrvatske s ciljem unaprjeđenja i sustavnog praćenja provedbe antikorupcijskih aktivnosti.

Izmjenom Odluke predlaže se da se u rad Savjeta uključe još tri tijela - Državno izborno povjerenstvo, Pučki pravobranitelj i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva te se na taj način proširuje mreža institucija koje djeluju u području prevencije korupcije.


Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti