Do 2024. donacije 850 milijuna kuna iz Norveške, Islanda i Lihtenštajna

Republici Hrvatskoj do 2024. godine bit će na raspolaganju oko 850 milijuna kuna donacija iz Norveške, Islanda i Lihtenštajna, rečeno je u Splitu na konferenciji na kojoj su predstavljeni financijski mehanizmi Europskoga gospodarskog prostora (EGP) i Norveške od 2014. do 2021. Na konferenciji u Splitu bio je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je novinarima rekao da će od doniranih 100 milijuna eura 13 milijuna biti namijenjeno tom ministarstvu.

"Ovih oko 850 milijuna donacijskih sredstava iz Norveške, Islanda i Lihtenštajna iz financijskog razdoblja od 2014. do 2021. stavljeni su nam na raspolaganje da ih potrošimo do 2024. godine, a ovih dana počinje objavljivanje prvih poziva za korištenje tog novca", rekao je novinarima državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić.

Objasnio je da će se novcem koristiti za opremanje kabineta u srednjim i osnovnim školama u nerazvijenijim dijelovima Hrvatske, za  razvoj CARNET-ove mreže u centrima za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju te za unaprjeđenje socijalnog dijaloga i civilnog društva.

Također je rekao kako da će se taj novac usmjeriti i u razvitak obnovljivih izvora energije te je s tim u vezi spomenuo solarnu energiju i energiju mora, koja će biti posebice važna za naše jadranske županije.

"Među strateškim projektima koji će se financirati tim donatorskim sredstvima je i nabava opreme na zagrebačkome Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) radi uspostave sustava koji bi alarmirao sve vezano za potrese", rekao je Erlić.

Malenica: 9,9 milijuna eura odnosi se na izgradnju nove zgrade Općinskog suda u Splitu

Objasnio je kako će u sklopu realizacije projekta koji će se financirati doniranim novcem iz Norveške, Islanda i Lihtenštajna hrvatskim jedinicama lokalne samouprave, školama, fakultetima i poduzetnicima omogućiti i povezivanje s korisnicima takvih sredstava u tim zemljama koji će prenositi znanja i iskustva našim predstavnicima.

Na konferenciji u Splitu bio je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je novinarima rekao da će od doniranih 100 milijuna eura 13 milijuna biti namijenjeno tom ministarstvu.

"Najveći dio tih sredstava, 9,9 milijuna eura odnosi se na izgradnju nove zgrade Općinskog suda u Splitu, što bi trebalo biti završeno u drugoj polovici 2022. godine", rekao je Malenica.

Dodao je kako to znači da će se splitski Općinski sud iz bivše vojarne Dračevca preseliti u novu zgradu.

U zatvorskom sustavu 82 zatvorenika zaražena covidom

Ministar pravosuđa kazao je i da su u zatvorskom sustavu 82 zatvorenika zaražena covidom i da se poduzimaju mjere na sprečavanju njegova širenja.

"Trenutačno u zatvorskom sustavu imamo 82 zatvorenika koja su zaražena covidom 19, a za 106 zatvorenika je određena mjera samoizolacije," rekao je Malenica.

"Dosad je cijepljeno 2255  zatvorenika i 1400 službenika i što se tiče tih podataka možemo iskazati  određeno zadovoljstvo, ali poduzimaju se mjere da se spriječi daljnje širenje virusa," rekao je Malenica.

Na upit kako je došlo do proboja virusa, rekao je da je u zatvoru Remetinac virus je ušao preko posjeta zatvorenicima.

Prema njegovim riječima u zatvorski sustav su uvedene "određene mjere"  koje se odnose na posjet zatvorenika.
 
Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Ivan Malenica