Filipović: Napravit će se plinovod kako bi LNG terminal mogao opskrbljivati i BiH

Slika /Vijesti/2023/Veljača/20 veljače/05_01_2023_sjednica_vlade (21).jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je rekao da će Hrvatska omogućiti povezivanje svog plinovoda i korištenje kapaciteta LNG terminala s Bosnom i Hercegovinom putem Južne plinske interkonekcije, te će pomoći plinofikaciju te zemlje.

„U dogovoru smo s predstavnicima iz BiH da se napravi plinovod kako bi plin koji dolazi iz LNG-a mogao opskrbljivati i BiH. Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH su jedno biće i prirodno je da mislimo i na Hrvate u BiH, te da u Hrvatskoj napravimo trasu prema BiH", rekao je ministar na konferenciji za novinare u Mostaru nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Prema ranijem sporazumu između hrvatskog plinskog operatera Plinacroa i BH Gasa dogovoreno je da se izgradi odvojak s Jonsko–jadranskog plinovoda prema BiH na području Imotskog, odnosno Posušja, čime bi ova zemlja imala diverzificiranu opskrbu plinom budući je sada ovisna samo o plinu koji stiže putem Turskoga toka, koji je projekt ruskog Gazproma.

Ministar Filipović je dodao kako je izgradnja LNG terminala strateški projekt koji je zajamčio Hrvatskoj sigurnu opskrbu plinom, te otvorio prostor za opskrbu drugih zemalja.

"U ovoj krizi Hrvatska postaje jedno energetsko čvorište ovog dijela Europe gdje udvostručujemo kapacitete na našem LNG terminalu na Krku koje sada iznose 2,9 milijardi kubičnih metara. Jačamo plinovodnu mrežu, a sve kako bi bili partneri zemljama u okruženju, a naravno i BiH", rekao je ministar.

Državne obveznice su ulaganja s najmanjim mogućim rizikom

Ministar Filipović je na novinarski upit kazao kako će kupiti hrvatske državne obveznice ocjenjujući kako je to dobra prigoda za ulaganja.

"Državne obveznice spadaju u kategoriju ulaganja s najmanjim mogućim rizikom", rekao je i izrazio očekivanja da će ih kupiti i druge kolege ministri.

Također je izrazio očekivanje kako će aplikacija Kretanje cijena pomoći stabiliziranju maloprodajnih cijena.

Rekao je da je od petka, kada je aplikacija predstavljena, bilo 23.000 posjeta stranici.

„Vjerujem da će ta aplikacija pridonijeti stabiliziranju cijena u maloprodaji u Hrvatskoj i da će pomoći našim građanima da i sami budu informirani o cijenama te da znaju tko je prema njima korektan, a tko nije", rekao je.

Podsjetio je kako su tri domaća trgovačka lanca Konzum, KTC i Tommy dostavili Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja sve podatke cijena koje su od njih tražili te su ih učinili dostupnim građanima.

"Drugi trgovački lanci to nisu napravili. Prema tome, na svakome je potrošaču da odluči gdje će trošiti svoj novac", zaključio je ministar.

Ministar Filipović tijekom dana će u Ljubuškom razgovarati s predstavnicima više hrvatskih općina i gradova u BiH  o energetskim i vodnim projektima koji povezuju dvije zemlje. Nazočit će i obilježavanju Dana grada Ljubuškog.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti